Άσκηση και νηστεία

Η νηστεία πριν την άσκηση σας βοηθά να κάψετε περισσότερο λίπος. Αν αφιερώνετε χρόνο για άσκηση μάλλον θα ενδιαφέρεστε για την αξιοποίηση της περιόδου νηστείας ώστε να οφεληθείτε περίσσοτερο σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Ένας τρόπος για να ενισχύσετε την απόδοση της άσκησης είναι να ασκήστε ενώ νηστεύετε.

Μια πρόσφατη μελέτη θέλησε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της αερόβιας προπόνησης σε κατάσταση νηστείας σε σύγκριση με τα αποτελέσματα σε κατάσταση κανονικής σίτισης. Συγκεκριμένα , 19 άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες – μία που ασκείται με αερόβια προπόνηση σε περίοδο νηστείας, και μια που έκανε αερόβια προπόνηση ενώ σιτίζοταν κανονικά.

Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, όσοι συμμετείχαν υπεβληθησαν σε ανθρωπομετρικές μετρήσεις, συμπλήρωσαν ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο και έγινε λήψη δείγματος αίματος και ούρων από τα άτομα που βρίσκονταν σε νηστεία.

Η ομάδα όσων νήστευαν παρουσίασαν μείωση τόσο του σωματικού βάρους και του σωματικού λίπους, θα πρέπει να σημειωθεί πως το λίπος όσων σιτιζόνταν κανονικά παρέμεινε αμετάβλητο.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα:

” … Αερόβια προπόνηση σε κατάσταση νηστείας μειώνει και το σωματικό βάρος και το ποσοστό λίπους του σώματος. Αντίθετα όσοι τρέφονται κανονικά και κάνουν αερόβια άσκηση μειώνουν μόνο το σωματικό τους βάρος. Επιπλέον, η νηστεία προκαλεί αλλαγή σε ορισμένες μεταβολικές παραμέτρους που δεν υπήρχαν σε όσους διατρέφονταν κανονικά.

Όταν ασκείστε, ενώ νηστευετε, που ουσιαστικά αναγκάζετε το σώμα σας να μειώσει το λίπος, οι διεργασίες καύσης λίπους του σώματός σας που ελέγχονται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (CNS), και το CNS σας ενεργοποιείται με την άσκηση και την έλλειψη τροφίμων. Ο συνδυασμός της νηστείας με την άσκηση μεγιστοποιεί την επίδραση των κυτταρικών παραγόντων και των καταλυτών (κυκλικό AMP και AMP κινάσες), που αναγκάζουν τη διασπαση του λίπους και του γλυκογόνου για την ενέργεια.

Πηγή: http://fitness.mercola.com/sites/fitness

Leave a Reply