Είναι η Stevia ένα καλό υποκατάστατο για τη ζάχαρη;

Η Στέβια είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη η οποία έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη και αποτελεί ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη Στέβια τόσο καλή;  Στα φύλλα του φυτού στέβια περιέχονται γλυκοζίτες στεβιόλης. Πρόκειται για γλυκές φυσικές ουσίες και μπορούν να θεωρηθούν ως φυτικά συστατικά τα οποία είναι 300 φορές πιο γλυκό από την επιτραπέζια ζάχαρη. Τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ολόκληρα ή σε αλεσμένη μορφή σε τρόφιμα και ποτά.

Γεύση Στέβια είναι στο ίδιο επίπεδο με άλλα υποκατάστατα ζάχαρης – γλυκιά με ήπια επίγευση που μπορεί να επικαλυφθεί από ανάμειξη με άλλα γλυκά συστατικά. Η Στέβια είναι  δημοφιλής ήδη σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά αναψυκτικά ως υποκατάστατο της ζάχαρης και μπορείτε να την βρείτε επεξεργασμένη στα Super Market ως υποκατάστατο ζάχαρης αλλά και σε φυσική μορφή σε καταστήματα με βότανα και βιολογικά προϊόντα.

Εκτός από καλή γεύση, η Στέβια δεν έχει θερμίδες, με μηδενικό γλυκαιμικό δείκτη (που σημαίνει ότι δεν έχει υδατάνθρακες), χωρίς να περιέχει τεχνητά συστατικά δεν επιφέρει καμμία επίδραση στο στο σάκχαρο του αίματος. Αποτελεί έναν έξυπνο τρόπο για να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για γλυκό χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και χωρίς να λάβετε άσκοπα θερμίδες.

Πηγή: http://www.webmd.com/diabetes/features/stevia-good-substitute-sugar

Leave a Reply