Διατάσεις χωρίς εξωτερικά βοηθήματα

Οι διατάσεις που γίνονται κάνοντας χρήση της μυικής δύναμης του άτομου χωρίς εξωτερικά βοηθήματα ονομάζονται ενεργητικές διατάσεις. Για την επίτευξη της διάτασης λειτουργούν πάντα δύο κατηγορίες μυών, οι “αγωνιστές” δηλαδή αυτοί που συσπώνται και δημιουργούν την κίνηση και οι “ανταγωνιστές” δηλαδή αυτοί που φρενάρουν την κίνηση.

Για να εκτελέσουμε ενεργητικές διατάσεις κάνουμε ταλαντεύσεις, εκτάσεις, υπερεκτάσεις και αιωρήσεις. Η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών διατάσεων εξαρτάτε από τον τρόπο που τις εκτελούμε. Θα πρέπει να έχουν αργό ρυθμό, να νοιώθουμε τράβηγμα και να εκτελούνται έπειτα από καλή προθέρμανση. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις γιατί αντί να πετύχουμε την επιθυμητή διάταση θα προκαλέσουμε σύσπαση.

Δεν πρέπει να κάνουμε ενεργητικές διατάσεις μετά από τραυματισμούς. Οι ενεργητικές διατάσεις αποτελούν πολύ καλή μέθοδο προθέρμανσης και διατήρησης την κινητικότητας συμβάλοντας στην αύξηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, ενεργοποιόντας μόνο τα συσταλτά στοιχεία των αρθρώσεων, δηλαδή τους μύες, χωρίς να βλάπτουν το συνδετικό ιστό.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Active_stretching

Leave a Reply