Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση

Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT – High-intensity interval training), που ονομάζεται επίσης υψηλής έντασης διαλειμματικής άσκηση (Hiie) ή Sprint διαλειμματική άσκηση (SIT), είναι μια ενισχυμένη μορφή της διαλειμματικής προπόνησης, μια στρατηγική άσκηση όπου εναλλάσσονται περίοδοι μικρής έντονης αναερόβια άσκησης με λιγότερο έντονη περιόδου ανάκαμψης. HIIT είναι μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης. Συνήθης συνεδρίες HIIT μπορεί να κυμαίνονται από 4 έως 30 λεπτά. Αυτές οι σύντομες, έντονες προπονήσεις παρέχουν βελτιωμένη αθλητική ικανότητα και την κατάσταση,στοχεύουν στη βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης, καθώς και στη καύση του λίπους.

Μια HIIT συνεδρία συχνά αποτελείται από ένα περίοδο προθέρμανσης μέχρι της άσκησης, που ακολουθείται από τρεις μέχρι δέκα επαναλήψεις της υψηλής έντασης άσκηση, που χωρίζονται από άσκηση μέτριας έντασης για ανάκαμψη, και ολοκληρώνεται με μια περίοδο αποθεραπείας. Η άσκηση υψηλής έντασης πρέπει να γίνει σε σχεδόν μέγιστη ένταση. Η μεσαία ένταση θα πρέπει να είναι στο 50%. Ο αριθμός των επαναλήψεων και ο χρόνος του καθενός εξαρτάται από την άσκηση, αλλά μπορεί να είναι τόσο λίγο όσο τρεις επαναλήψεις με μόλις 20 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη φόρμουλα για το HIIT. Ανάλογα με το επίπεδο της καρδιαγγειακής ανάπτυξης, η μέτριας έντασης μπορεί να είναι τόσο αργή, όπως το περπάτημα. [4] Το αρχικό πρωτόκολλο ήταν μια αναλογία 2:1 του έργου πρός περιόδο ανάκαμψης, για παράδειγμα, 30-40 δευτερόλεπτα της σκληρού σπριντ εναλλάσσονται με 15-20 δευτερόλεπτα τρέξιμο ή το περπάτημα.

Το σύνολο της συνόδου HIIT μπορεί να διαρκέσει μεταξύ τεσσάρων και τριάντα λεπτών, που σημαίνει ότι θεωρείται ότι είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να μεγιστοποιηθεί μια προπόνηση σε περιορισμένο χρόνο.

Πηγη: http://en.wikipedia.org/wiki/High-intensity_interval_training

Leave a Reply