Γνωρίστε τις βασικές αρχές του μεταβολισμού σας

Ο μεταβολισμός σας , λένε οι ειδικοί , περιλαμβάνει ένα εμπλέκει ένα σύμπλεγμα ορμονών και ενζύμων που μετατρέπουν όχι μόνο τα τρόφιμα σε καύσιμα αλλά και επηρεάζουν το πόσο αποτελεσματικά θα γίνει η καύση.

«Η διαδικασία του μεταβολισμού καθορίζει το ρυθμό με τον οποίο καίμε τις θερμίδες μας και , τελικά , πόσο γρήγορα θα πάρουμε ή θα χάσουμε βάρος», λέει ο Robert Yanagisawa , MD , διευθυντής του Ιατρικώς Εποπτευόμενου Προγράμματος Διαχείρισης Βάρους στο Mount Sinai Medical Center στη Νέα Υόρκη.

Φυσικά, δεν καίμε όλοι θερμίδες με τον ίδιο ρυθμό.

Ο μεταβολισμός σας επηρεάζεται από την ηλικία σας (μεταβολισμός επιβραδύνεται φυσικά περίπου 5 % ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 40), το φύλο σας (οι άνδρες καίνε γενικά περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας απ’ ότι οι γυναίκες ) και το ποσοστό της άλιπης μάζας σώματος (όσο μεγαλύτερη μυική μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολικός σας ρυθμός).

Και ναι, η κληρονομικότητα κάνει τη διαφορά.

“Μερικοί άνθρωποι καίνε τις θερμίδες με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι άλλοι », λέει ο Barrie WolfeRadbill , RD , διατροφολόγος που ειδικεύεται στην απώλεια βάρους στο New York University Medical Center .

Ο Robert  Yanagisawa λέει πως περιστασιακά ένα ελάττωμα στο θυρεοειδή αδένα μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό, αν και το πρόβλημα αυτό είναι σχετικά σπάνιο.

Κάτι που μπορεί να σας κάνει εντύπωση είναι πως όσο μεγαλύτερο το βάρος σας, τόσο πιο γρήγορος ο μεταβολισμό σας.

Ο λόγος είναι πως το επιπλέον βάρος αναγκάζει το σώμα μας να εργαστεί σκληρότερα απλά και μόνο για να συντηρεί τον εαυτό του σε κατάσταση ηρεμίας, έτσι στις περισσότερες περιπτώσεις, ο μεταβολισμός τρέχει πιο γρήγορα», λέει ο Molly Kimball, RD στο Oscher’s Clinic’s Elmwood Fitness Center.

Αυτός είναι ένας λόγος που είναι σχεδόν πάντα πιο εύκολο να χάσουν βάρος κατά την έναρξη μιας δίαιτας, και πιο δύσκολο αργότερα, ο Kimball λέει : «Όταν είστε πολύ υπέρβαρος ο μεταβολισμό σας λειτουργεί πιο γρήγορα, έτσι κάθε μικρή μείωση πρόσληψης θερμίδων θα οδηγήσει σε άμεση απώλεια βάρους”

Μετά από λίγο καιρό, όταν χάνετε σημαντικές ποσότητες σωματικού λίπους και των μυών , το σώμα σας χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να συντηρηθεί , λέει. Αυτό εξηγεί και το γιατί παίρνουμε πολύ εύκολα κιλά που με κόπο έχουμε χάσει.

«Αν δύο άνθρωποι  ζυγίζουν 113 κιλά και ο ένας από αυτούς έφτασε σε αυτά τα κιλά κάνοντας δίαιτα ξεκινώντας από τα 158 ενώ ο άλλος είχε πάντα αυτό το βάρος τότε αυτός που έχασε τα περιττά κιλά θα έχει πιο αργό μεταβολισμό με άμεσο αποτέλεσμα πως πρέπει να καταναλώνει πολύ λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσει το βάρος του.

Leave a Reply