Ένα Μήλο την Ημέρα…

Νόστιμα και τραγανά, τα μήλα είναι από τα πιο δημοφιλή φρούτα σε όσους θέλουν να διατρέφονται υγιεινά και στους λάτρεις της γυμναστικής που πιστεύουν στην έννοια “η υγεία είναι πλούτος.” Αυτό το υπέροχο φρούτο είναι γεμάτο με πλούσια φυτό-θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη υγεία. Τα μήλα είναι αντιοξειδωτικά ενώ έχουν ιδιότητες με τις οποίες προάγουν την υγεία και προλαμβάνουν ασθένειες δικαιώνοντας έτσι πραγματικά την παροιμία, «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα​​.”

Νόστιμα και τραγανά μήλα αποτελούν σημαντικό φρούτο λόγο της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτό-θρεπτικά αλλά και αντι-οξειδωτικά συστατικά. Μελέτες δείχνουν ότι τα συστατικά του είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη.

Τα μήλα περιέχουν λίγες θερμίδες. 100g νωπές φέτες παρέχουν μόνο 50 θερμίδες ενώ δεν περιέχουν κορεσμένα λίπη ή χοληστερόλη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες γεγονός το οποίο βοηθά στην πρόληψη απορρόφηση του διατροφικού – LDL ή κακής χοληστερόλης στο έντερο. Οι φυτικές ίνες προστατεύουν την βλεννογόνο μεμβράνη του παχέως εντέρου από την έκθεση σε τοξικές ουσίες δεσμεύοντας τις καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτο-θρεπτικά συστατικά φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Η συνολική μετρούμενη αντι-οξειδωτική δύναμη των 100g μήλου είναι 5900ΤΕ . Μερικά από τα σημαντικά φλαβονοειδή στα μήλα είναι quercetinεπικατεχίνη και procyanidin Β2. Επιπρόσθετα περιέχουν τρυγικό οξύ που δίνει ξινή γεύση τους. Συνολικά, αυτές οι ενώσεις βοηθούν το σώμα να προστατεύουν από δηλητηριώδεις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών.

Τα μήλα περιέχουν καλές ποσότητες βιταμίνης C και B – καροτίνη. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό . Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C βοηθά το σώμα να αναπτύξει αντοχή έναντι μολυσματικών παραγόντων και να καθαρίσει τις επιβλαβείς, προ-φλεγμονώδεις ελεύθερες ρίζες από το σώμα.

Περαιτέρω, τα μήλα είναι μια καλή πηγή συμπλέγματος βιταμινών Β, όπως ριβοφλαβίνηθειαμίνη, και πυριδοξίνη (βιταμίνη Β-6) . Μαζί αυτές οι βιταμίνες βοηθούν ως συν-παράγοντες για ένζυμα στον μεταβολισμό, καθώς και σε διάφορες συνθετικές λειτουργίες μέσα στο σώμα.

Μήλο περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα μετάλλων όπως κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και τα υγρά του σώματος βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης ? ως εκ τούτου , εξουδετερώνει τις κακές επιρροές του νατρίου.

Πηγή: http://www.nutrition-and-you.com/apple-fruit.html

Leave a Reply