Η σωματική δραστηριότητα και η διατροφή έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία, ανεξάρτητα από τα επίπεδα λίπους

Η ζυγαριά μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το βάρος ενός παιδιού, αλλά η συνολική κατάσταση της υγείας τους σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο και τις Υπηρεσίες Υγείας της Αλμπέρτα στον Καναδά μπορεί να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και ο χρόνος μπροστά στην οθόνη.

Μια μελέτη από 181 παιδιά με παχυσαρκία ηλικίας 8 – 17 ετών έδειξε ότι το ένα τρίτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως “μεταβολικά υγιές”, που σημαίνει ότι δεν είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη – που αποτελεί προάγγελο του διαβήτη τύπου 2 – υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

“Δεν είναι όλα σχετικά με το λίπος, ακόμα και για τα παιδιά που πληρούν τον ορισμό της παχυσαρκίας”, εξηγεί ο Geoff Ball, συγγραφέας, αναπληρωτής καθηγητής της Παιδιατρικής στο Τμήμα Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Πανεπιστήμιου της Αλμπέρτα, και κλινικός διευθυντής του Stollery Children’s Hospital’s Pediatric Centre που ειδικεύετε στο βάρος και την υγεία, μια κλινική διαχείρισης βάρους για τα παιδιά με παχυσαρκία . “Συμπεριφορές Lifestyle – πόσο σωματικά δραστήρια είναι και τι τρώνε – αυτά τα πράγματα να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους , ανεξάρτητα από το σωματικό τους λίπος”.

Στα πλαίσια ενός διδακτορικού στη διατροφή και το μεταβολισμό, ο Ball και η ομάδα του μελέτησαν κλινικά δεδομένα πέντε ετών, παρακολουθούσαν την ηλικία, τη σύσταση του σώματος των παχύσαρκων παιδιών, συμπεριφορές και τρόπο ζωής όπως τη σωματική δραστηριότητα και τη διατροφή σε συνδυασμό με κλινικούς δείκτες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η αρτηριακή πίεση, το λίπος και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες άρα λιγότερο χρόνο στην οθόνη

Αν και πολυάριθμες μελέτες έχουν διερευνήσει εάν οι ασθενείς με παχυσαρκία μπορεί να είναι μεταβολικά υγιείς, λίγες έχουν επικεντρωθεί στα παιδιά. Εκτός από τα σωματικά πιο δραστήρια, τα μεταβολικά υγιή παιδιά ήταν τα μικρότερα, ελαφρύτερα και λιγότερο υπέρβαρα από τους συνομηλίκους τους με μεταβολικά προβλήματα. Επίσης, ξόδευαν λιγότερο χρόνο μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή κονσόλα βίντεο παιχνιδιών και έτρωγαν λιγότερες συνολικά θερμίδες και γεύματα με λιγότερο λίπος και λιγότερες μερίδες κρέατος.

Η μελέτη περιελάμβανε παραδοσιακά μεγέθη της παχυσαρκίας, όπως ο δείκτης μάζας σώματος, που παράγοντες ύψους και του βάρους ενός ατόμου, όμως δεν αρκούν αυτά για να προσδιορίσουμε το πρόβλημα, είπε ο Ball.

“Η παχυσαρκία είναι και συχνά περιγράφεται ως μια πολύπλοκη ασθένεια με πολλά αίτια και πολλές συνέπειες. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες συνέπειες”, είπε . “Κάποιος με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να έχει λιγότερο σωματικό λίπος από κάποιον που έχει περισσότερο σωματικό λίπος και δεν έχει διαβήτη τύπου 2 . Υπάρχει σημαντική διακύμανση μεταξύ των ατόμων.”

Ο Ball δήλωσε ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα της παχυσαρκίας για τη θεραπεία των ασθενών και να ιεραρχήσουν και να παραπέμψουν για εξειδικευμένη φροντίδα σε κέντρα διαχείρισης βάρους. Περίπου δύο εκατομμύρια νέοι, παχύσαρκοι Καναδοί πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την εν λόγω θεραπεία – αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των διαθέσιμων εξειδικευμένων κλινικών σε όλο τον Καναδά.

Για τους ασθενείς της περιοχής Έντμοντον το γεγονός ότι έχουν πρόσβαση στο Stollery’s Pediatric Centre for Weight and Health τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και διαχείριση του βάρους με στόχο την καλύτερη υγεία. Αυτό σημαίνει ότι οι οικογένειες λαμβάνουν την πιο κατάλληλη παρέμβαση με βάση την κατάσταση της υγείας τους και τις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Η διεπιστημονική ομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός γιατρού, νοσοκόμας, διαιτολόγου, ειδικού στην άσκηση και ψυχολόγου παρέχουν υγιή μηνύματα στον τρόπο ζωής για τα παιδιά και τις οικογένειες και τους βοηθούν στο ταξίδι τους με προορισμό την καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/274413.php

Leave a Reply