Πώς να διαχειριστείτε τα συναισθήματα πιο αποτελεσματικά

Για πολλούς ανθρώπους , τα συναισθήματα είναι ένα τρομακτικό πράγμα . Μέρος του προβλήματος είναι ότι απλά δεν ξέρουν πως να τα διαχειριστούν, σύμφωνα με Darlene Mininni , Ph.D , MPH , συγγραφέας του The Emotional Toolkit .

Έτσι θα μπορούμε να εφαρμόσουμε στρατηγικές διαχείρισης που γνωρίζουμε. Για παράδειγμα εάν είστε ένας άνδρας, μπορεί να αποσπάσετε την προσοχή σας παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, βλέποντας ποδόσφαιρο ή καταναλώνοντας αλκοόλ. Εάν είστε γυναίκα , μπορείτε να ψωνίσετε ή να φάτε .

Τα συναισθήματα είναι πολύτιμα, και προσφέρουν πληθώρα οφελών. Μόλις είμαστε σε θέση να τα επεξεργαστείτε και να τα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά, μπορούμε να μάθουμε πολλά για τους εαυτούς μας και τις ανάγκες μας. Τα συναισθήματα μας στέλνουν σημαντικά μηνύματα για να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με τους άλλους και να πετύχουμε σπουδαία πράγματα.

Χρησιμοποιώντας κακές στρατηγικές πιθανόν να επηρεαστούν αρνητικά οι προσωπικές, επαγγελματικές σχέσεις ακόμη και την υγεία μας. Στην πραγματικότητα , οι άνθρωποι που διαχειρίζονται το άγχος έχουν πραγματικά υγιέστερο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν αρρωσταίνουν τόσο συχνά και φτάνουν στην ηλικία των 16 ετών με πιο αργούς ρυθμούς από ό, τι οι άνθρωποι που δεν μπορούν να τα διαχειριστούν.

Τι είναι ένα συναίσθημα;

Σύμφωνα με την Mininni δεν υπάρχει πραγματικά καμία αντίληψη σχετικά με το τι είναι ένα συναίσθημα. Αυτή καθορίζει τα συναισθήματα ως “εμπειρία για όλο το σώμα”, μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στις σκέψεις μας και τις φυσικές αισθήσεις .

Για παράδειγμα η Mininni δημιούργησε το παρακάτω απλό τύπο:

Σκέψεις + Αισθήσεις του σώματος = Συναίσθημα

Για παράδειγμα, ένα είδος ευτυχίας που σε ζαλίζει και το άγχος έχουν την ίδια αίσθηση, όπως σφιχτούς μυς και σφυροκοπήματα στην καρδιά. Αυτό που καθορίζει αν θα αισθάνονται ευτυχείς ή ανήσυχοι είναι οι σκέψεις μας.

Συναισθήματα αποκωδικοποίησης

Η Mininni δημιούργησε μια πολύτιμη βήμα-προς-βήμα διαδικασία για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους . Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε τι αισθανόμαστε – και το μόνο που χρειάζεται για να επιλέξουμε ανάμεσα σε τέσσερα κύρια συναισθήματα.

Σύμφωνα με τη Mininni όλα τα συναισθήματα εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες: άγχος , θλίψη, θυμό και ευτυχία. Με το άγχος, είπε, το μυαλό σας ανάβει με το “αν” Τι γίνεται αν χάσω τη δουλειά μου; Τι θα συμβεί αν δεν συναντήσετε κάποιον; Τι θα συμβεί αν αποτύχει δοκιμής μου;

Έχετε σκέψεις για το μέλλον και κάθε τι που μπορεί να πάει στραβά, είπε . Οι σωματικές σας αισθήσεις περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, σφιχτούς μυς και σφιγμένα σαγόνι.

Με τη θλίψη, έχετε αρνητικές σκέψεις για το παρελθόν. Νιώθετε κούραση και βάρος, πιθανώς κλαίτε και έχετε δυσκολία συγκέντρωσης.

Με το θυμό, οι σκέψεις σας επικεντρώνονται στο πώς εσείς ή τις αξίες σας έχουν δεχτεί επίθεση. Οι σωματικές αισθήσεις είναι παρόμοια με το άγχος , συμπεριλαμβανομένης ταχυκαρδίας και σφίξιμο στους μυς.

Με την ευτυχία, οι σκέψεις σας επικεντρώνονται σε ό, τι έχετε κερδίσει. Ίσως αποκτήσατε μια καλή δουλειά, βρήκατε ένα ωραίο διαμέρισμα ή λάβατε μια φιλοφρόνηση. Σωματικά, αισθάνεστε το φως ή την ηρεμία, και μπορεί και να χαμογελάσετε.

Το επόμενο βήμα είναι να προσδιορίσετε το μήνυμα των συναισθημάτων σας. Για να γίνει αυτό, ρωτήστε τον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις :

Άγχος : Τι φοβάμαι;
Θλίψη : Τι έχω χάσει;
Θυμός : Πως έχουν θίξει εμένα ή τις αξίες μου;
Ευτυχία : Τι έχω κερδίσει;

Αντιμέτωποι με συναισθήματα

Μόλις εντοπιστεί το συναίσθημα και το μήνυμά του, το τελευταίο βήμα είναι να αναλάβετε δράση. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να λύσει την κατάσταση. Αν υπάρχει , σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε.

Για παράδειγμα, αν είστε αναστατωμένος ότι δεν μπορείτε να βρείτε μια καλή δουλειά, ίσως μπορείτε να έχετε κάποιο φίλο που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το βιογραφικό ή ίσως μπορείτε να βελτιώσετε τις δεξιότητες συνέντευξης σας .

Αν δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε, καθορίστε πώς μπορεί να αντιμετωπίσετε με τη συγκίνηση. Κάντε διαλογισμό, λάβετε στήριξη από το περιβάλλον σας, ασκηθείτε, αναζητήστε θεραπεία.

Σκεφτείτε αυτές τις στρατηγικές ως μια συναισθηματική εργαλειοθήκη . Μπορείτε απλά να ανοίξετε την εργαλειοθήκη σας , και να πάρει πάρετε το εργαλείο που χρειάζεστε. Στην πραγματικότητα, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πραγματική εργαλειοθήκη, που μπορεί να περιέχει πράγματα όπως αθλητικά παπούτσια, περιοδικά, DVD με κωμωδίες, αγαπημένα βιβλία και μια λίστα των ατόμων που θέλετε να καλέσετε όταν είστε αναστατωμένος .

Οι στρατηγικές που λειτουργούν καλύτερα διαφέρουν ανάλογα με κάθε άτομο, ανάλογα με την προσωπικότητά σας, τη φυσιολογία και άλλους ατομικούς παράγοντες. Για μερικούς ανθρώπους, το τρέξιμο είναι θαυματουργό στην ανακούφιση του άγχους. Σε άλλους λειτουργεί καλύτερα ο διαλογισμός.

Τα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και να μας κάνουν να νοιώσουμε απειλή, αλλά με την εφαρμογή της παραπάνω πρακτική και σαφώς ορισμένη μεθοδολογία αποκαλύπτουμε τα πραγματικά συναισθήματα, τα μηνύματα που στέλνουν και πως μπορούμε να τα διαχειριστούμε καλύτερα.

Πηγή: http://psychcentral.com/blog/archives/2012/07/03/how-to-manage-emotions-more-effectively/

, , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Design by Holistic Fitness