Συμβουλές για διαχείριση του στρες

Το άγχος είναι μέρος της ζωής μας, μια φυσιολογική αντίδραση στα διάφορα αιτήματα που δεχόμαστε είτε συναισθηματική, διανοητική, σωματική. Μπορεί να είναι θετικό αν μας κρατά σε εγρήγορση, μας δίνει κίνητρο, και μας κρατά πάντα έτοιμους να αποφύγουμε τον κίνδυνο. Μπορεί όμως να έχει αρνητικές επιπτώσεις εάν γίνεται χρόνιο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών όπως η κατάθλιψη, οι καρδιακές παθήσεις και μια ποικιλία από άλλα προβλήματα.

Διαχείριση του άγχους είναι το κλειδί για την υγεία σας. Και δεν είναι τόσο πολύ δύσκολο να γίνει.

Πώς το άγχος επηρεάζει την υγεία ;

Αυτόνομο νευρικό σύστημα του σώματος έχει ένα ενσωματωμένο σύστημα αντίδρασης στο στρες που προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές ώστε να επιτρέψει στο σώμα την καταπολέμηση των αγχωτικών καταστάσεων. Αυτή η αντίδραση στο στρες, επίσης γνωστή ως η « αντίδραση μάχης ή φυγής », ενεργοποιείται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης . Ωστόσο, η αντίδραση αυτή μπορεί να γίνει χρόνια όταν ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων στρες , και μπορεί να προκαλέσει φθορά στο σώμα – τόσο σωματική όσο και συναισθηματική .

Το στρες που συνεχίζεται χωρίς ανακούφιση μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται αγωνία – αρνητική αντίδραση στρες  (distress) μπορεί να διαταράξει την εσωτερική ισορροπία του σώματος και να οδηγήσει σε σωματικά συμπτώματα όπως πονοκεφάλους , στομαχικές διαταραχές , αυξημένη αρτηριακή πίεση , πόνος στο στήθος , σεξουαλική δυσλειτουργία και προβλήματα ύπνου . Από την αγωνία μπορεί επίσης να προκύψουν συναισθηματικά προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν κατάθλιψη , κρίσεις πανικού , ή άλλες μορφές άγχους και της ανησυχίας . Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το στρες μπορεί να φέρει ή να επιδεινώσει ορισμένα συμπτώματα ή ασθένειες . Άγχος συνδέεται με έξι από τις κύριες αιτίες θανάτου : καρδιακή νόσο, καρκίνο, ασθένειες των πνευμόνων , τα ατυχήματα , κίρρωση του ήπατος , και την αυτοκτονία.

Το άγχος γίνεται επίσης επιβλαβές όταν οι άνθρωποι ασχολούνται με την καταναγκαστική χρήση των ουσιών ή αναπτύσσουν συμπεριφορές για να προσπαθήσουν να ανακουφίσουν την πίεση τους . Αυτές οι ουσίες ή συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν τα τρόφιμα , το αλκοόλ , τον καπνό , τα ναρκωτικά , τα τυχερά παιχνίδια , το sex, τα ψώνια , και το Διαδίκτυο. Όμως αντί ανακούφιση από το στρες και την επιστροφή του σώματος σε μια χαλαρή κατάσταση , οι ουσίες αυτές και ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές έχουν την τάση να κρατούν το σώμα σε μια κατάσταση πίεσης που προκαλεί περισσότερα προβλήματα . Το ταραγμένο άτομο γίνεται παγιδευμένο σε ένα φαύλο κύκλο .

Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια του στρες ;

Χρόνιο στρες μπορεί να φορέσει κάτω τις φυσικές άμυνες του σώματος , οδηγώντας σε μια ποικιλία από σωματικά συμπτώματα , όπως οι εξής:

Ζάλη ή μια γενική αίσθηση του “είναι έξω από αυτό ”
Γενικά πόνους
Τρίξιμο των δοντιών, σφιγμένο σαγόνι
Πονοκέφαλοι
Δυσπεψία ή παλινδρόμηση οξέος συμπτώματα
Αύξηση ή απώλεια της όρεξης
Μυϊκή ένταση στο λαιμό, το πρόσωπο ή τους ώμους
Προβλήματα ύπνου
Ταχυκαρδία
Κρύο και ιδρωμένες παλάμες
Κούραση , εξάντληση
Τρόμος / ανακίνηση
Απώλεια ή αύξηση βάρους
Στομαχικές διαταραχές , διάρροια
Σεξουαλικές δυσκολίες
Ευερεθιστότητα , ανυπομονησία , αμνησία

Συμβουλές για τη μείωση του άγχους

Οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος και να ζήσουν μια πιο ευτυχισμένη , υγιέστερη ζωή . Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσει να κρατήσετε το άγχος στον κόλπο :

Διατηρήστε μια θετική στάση .
Δεχτείτε ότι υπάρχουν γεγονότα που δεν μπορείτε να ελέγξετε .
Να είστε κατηγορηματικός αντί επιθετικός. Διεκδίκηστε τα συναισθήματά σας, τις απόψεις, τις πεποιθήσεις, αντί να θυμώνετε.
Ε
ξασκήστε τεχνικές χαλάρωσης ? δοκιμάστε το διαλογισμό , Yoga ή Tai-Chi.
Ασκείστε τακτικά . Το σώμα σας μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος καλύτερα όταν είναι σε φόρμα .
Να τρώτε υγιεινά , καλά ισορροπημένα γεύματα .
Μάθετε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε το χρόνο σας πιο αποτελεσματικά .
Ορίστε όρια κατάλληλα και να πούμε όχι στα αιτήματα που θα δημιουργούσε υπερβολικό στρες στη ζωή σας .
Βρείτε χρόνο για τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα .
Πάρτε αρκετή ξεκούραση και ύπνο . Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει από στρεσογόνα γεγονότα .
Μην βασίζεστε σε αλκοόλ, τα ναρκωτικά , ή φαγητό για να μειώσετε το στρες . Χαλαρώστε την καφεΐνη , πάρα πολύ .
Αναζητήστε κοινωνική υποστήριξη . Ξοδέψτε αρκετό χρόνο με αυτούς που αγαπάτε .
Αναζητήσουν θεραπεία σε έναν ψυχολόγο ή άλλο επαγγελματία ψυχικής υγείας που έχει εκπαιδευτεί στη διαχείριση του άγχους ή τεχνικές βιοανάδρασης για να σας μάθει πιο υγιείς τρόπους για την αντιμετώπιση του στρες στη ζωή σας .

Πηγή: http://www.webmd.com/balance/guide/tips-to-control-stress

Leave a Reply