Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Α

Τόσο ζωικά όσο και φυτικά τρόφιμα αποτελούν πηγή  βιταμίνης Α. Η προσχηματισμένη φυσική μορφή της βιταμίνης Α που βρίσκετε στα ζώα ονομάζεται ρετινόλη. Ενώ οι ενώσεις που βρίσκονται στα φυτικά τρόφιμα και ο οργανισμός μας μπορεί να μετρέψει σε βιταμίνη Α ονομάζονται καροτενοειδή.

Το συκώτι αποτελεί μια απο τις καλύτερες πηγές  βιταμίνης Α. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε συκώτι μόνο μία φορά ή δύο φορές το μήνα, λόγω των τοξικών ουσιών που υπάρχει πιθανότητα να περιέχει. Δυστυχώς οι περιβαλλοντικοί ρύποι τείνουν να συγκεντρώνονται στο συκώτι των ζώων. Ο κρόκος αυγού, τα τυριά, το πλήρες γάλα, το βούτυρο, το εμπλουτισμένο αποβουτυρωμένο γάλα, και η μαργαρίνη αποτελούν επίσης καλές πηγές της βιταμίνης Α. Και εδώ όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αφού τα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ολικό και κορεσμένο λίπος. Το φοινικέλαιο, που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα σε πολλές τροπικές χώρες, και τα ιχθυέλαια από συκώτι ψαριών που μπορεί να ληφθούν ως συμπληρώματα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α. Μία κουταλιά μουρουνέλαιο περιέχει περισσότερες από 12.000 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α, περισσότερο από το διπλάσιο της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης για ενήλικες.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χοληστερόλη των τρόφιμων με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης Α, καθώς και λόγω της πιθανής υπερδοσολογίας, συνιστάται να μην καταναλώνονται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε βιταμίνη Α (Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη Α, όπως ρετινόλη, μπορεί να είναι τοξική σε πολύ χαμηλότερες δόσεις από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.) Επί του παρόντος στις ΗΠΑ η λήψη βιταμίνης Α γίνεται κατά μέσο όρο 50% από ζωικές πηγές και 50% από φυτικές πηγές.

Πηγή: http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/vitamin-supplements/foods-that-contain-vitamin-a.htm

Leave a Reply