Το σούσι πέρα από το σασίμι…

Πέρα από το σασίμι, το οποίο είναι η απλούστερη μορφή του σούσι υπάρχουν και άλλα είδη σούσι:

Nigirizushi

Το Νιγκίρι σούσι αποτελείται από μία βάση κρύο, μη σπυρωτό ρύζι στο όποιο ο μάγειρας έχει δώσει το σχήμα τετράγωνου κουτιού. Πάνω στο ρύζι υπάρχει μια λεπτή φέτα ωμού ψαριού συνδυασμένη συνήθως με φύκια. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές στο είδος ψαριού, με τις δημοφιλέστερες να περιλαμβάνουν καβούρι, πικάντικο τόνο και γαρίδες.

MakiZushi

Το Μάκι σούσι (που σημαίνει τυλιχτό σούσι) είναι κυλινδρικού σχήματος, το οποίο επιτυγχάνεται με τη χρήση ένος σκεύους που μοιάζει με χαλί από μπαμπού. Το περιτύλιγμα είναι συνήθως από φύκια (νόρι), ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ομελέτα ή άλλα υλικά. Μέσα στο Μάκι υπάρχει ρύζι μαζί με ωμό ψάρι, καβούρι ή γαρίδα, μαζί με τραγανά κομμάτια από λαχανικά ή φρούτα, όπως αβοκάντο και αγγούρι. Το Μάκι αρχικά είναι ένας μακρύς κύλινδρος, ο οποίος μετά κόβεται σε μικρότερα κομμάτια.

Αν το Μάκι σούσι δε κοπεί σε φέτες, τότε λέγεται hand roll ή κώνος, και μπορεί να καταναλωθεί με το χέρι και όχι με ξυλάκια.

Narezushi

Το Νάρε σούσι είναι μια παραδοσιακή μορφή ζυμωμένου σούσι. Το ψάρι από το οποίο έχει αφερεθεί το δέρμα και τα εντόστια τοποθετείται μέσα σε ξινό ρύζι, το οποίο παράγει γαλακτικό οξύ το οποίο ζύμωνε και το ψάρι. Η διαδικασία αυτή διαρκούσε από 2 μέχρι 12 μήνες, ενώ το σούσι μπορούσε να καταναλωθεί στους επόμενους 6 μήνες ή και περισσότερο. Μια παραλλαγή ήταν το πάστωμα του ψαριού μέσα σε βαρέλια με αλάτι, ενώ το ρύζι σερβίρεται ως μέρος του γεύματος. Αυτό είναι γνωστό ως Νάρα Νάρε.

Πηγή: http://el.wikipedia.org