Συμβουλές για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Είναι λίγο πολύ γνωστό το τι πρέπει να τρώμε, τι θρεπτικά συστατικά πρέπει να προσλαμβάνουμε και από πού. Είναι καλό όμως να έχουμε πάντα στο μυαλό μας τη “γενική εικόνα”. Να μην λησμονούμε κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές, που μας προτρέπουν να καταναλώνουμε τις απαραίτητες ουσίες και να αποφεύγουμε συμπτώματα τοξικότητας.  

Η σωστή και ισσοροπημένη διατροφή, δηλαδή η καθημερινή λήψη θρεπτικών συστατικών και θρεπτικών ουσιών μέσω της τροφής, είναι η βάση για να έχουμε μια υγιεινή ζωή. Με τη διατροφή ο οργανισμός μας παίρνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται, ώστε να αναπτυχθεί σωστά, να αποκτήσει ενέργεια, να “θωρακίσει” το ανοσοποιητικό σύστημα και γενικότερα να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας.

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ορισμένα είδη καρκίνου, καθώς και πολλές παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος οφείλονται στην κακή διατροφή. Και λέγοντας “κακή διατροφή” εννοούμε τη λήψη υπερβολικής ποσότητας και κακής ποιότητας φαγητού, τα γεύματα σε άτακτα χρονικά διαστήματα και τον αποκλεισμό από το καθημερινό μας διαιτολόγιο μιας ομάδας ή ομάδων τροφών.

Με τη διατροφή μας θα πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά συγκεκριμένες ποσότητες πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων, υδατανθράκων, βιταμινών, ανόργανων ουσιών και ιχνοστοιχείων.

i-mesogeiaki-diatrofi-paei-xarbarnt.w_l
Η μεσογειακή διατροφή είναι η πλέον αποδεκτή από όλους σχεδόν τους διαιτολόγους-διατροφολόγους

 

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα κάθε απαραίτητης ουσίας εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από το φύλο, την ηλικία, το επάγγελμα, την κατάσταση του οργανισμού (π.χ. εγκυμοσύνη, πρωταθλητισμός, ασθένειες κ.λπ.). Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, απαραίτητα είναι η καθημερινή λήψη πρωινού, φρέσκων λαχανικών και φρούτων εποχής, η κατανάλωση οσπρίων, λαδερών και ψαριών, γαλακτοκομικών, δημητριακών και των παραγώγων τους, η χρήση του ελαιόλαδου και των φυτικών ελαίων γενικότερα καθώς και η κατανάλωση αρκετής ποσότητας νερού ημερησίως.

Αντίθετα, θα πρέπει να αποφεύγονται τα αεριούχα αναψυκτικά, τα οινοπνευματώδη ποτά, η ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν, τα ζωικά λίπη, το μαγείρεμα στο τηγάνι, τα πολλά και μεγάλα γεύματα, η κατανάλωση ενός γεύματος την ημέρα.

Αξίζει να τονίσουμε πως η μεσογειακή διατροφή είναι η πλέον αποδεκτή από όλους σχεδόν τους διαιτολόγους-διατροφολόγους και είναι αυτή η οποία ενδείκνυται στις περισσότερες περιπτώσεις. Ακόμη, πως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η κατανάλωση μεγάλης ή ακόμη και μειωμένης ποσότητας τροφίμων συμβάλει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων στην υγεία μας, καθώς προκαλούνται στην πρώτη περίπτωση πίεση, καρδιοπάθειες κ.λπ. και στη δεύτερη περίπτωση αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, κατάθλιψη, αφυδάτωση, αδυναμία των μυών, κούραση κ.λπ.

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε πως δεν υπάρχουν “μυστικά” ή “μαγικές” συμβουλές για να μπορέσει κάποιος να προσλάβει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να αποφύγει τα συμπτώματα τοξικότητας. Αρκούν η γνώση, η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου καθημερινού διαιτολογίου -πάντα με βάση τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου-, μα πάνω απ’ όλα να μην υπάρχει ταύτιση ή συσχέτιση του φαγητού, ανάλογα με τη συναισθηματική μας κατάσταση (είτε είμαστε χαρούμενοι είτε λυπημένοι ή αγχωμένοι).