Αδυνατίστε πρωτότυπα με βότανα

Μπορούμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή χρησιμοποιώντας βότανα, φτιαγμένα στο σπίτι μας; «Ναι» απαντά η Dr Ματίνα Χρονοπούλου*, η οποία και μας προτείνει τρία διαφορετικά αλλά σπουδαία βότανα: την πικραλίδα, το μάραθο και τη σπιρουλίνα.

Η πικραλίδα (ταραξάκο) περιέχει Βιταμίνη Α, βήτα καροτένιο, βιταμίνη B1, βιταμίνη B2, βιταμίνη B3, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη G, βιταμίνη Ρ, ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, λεκιθίνη και νάτριο και σύμφωνα με την κα Χρονοπούλου έχει καθαρτικές και χωνευτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει το ήπαρ και τα νεφρά και επιδρά στον μεταβολισμό της χοληστερίνης.

903
Η πικραλίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτα ή σε τσάι

 

Η πικραλίδα χρησιμοποιείται φρέσκια ή χλωρή και βρασμένη στις σαλάτες (μπορούμε να καταναλώσουμε και το ζουμί της) και στο τσάι αφυδατωμένη και κονιοποιημένη ή σαν αποξηραμένο βότανο (3 έως 4 φλιτζάνια ημερησίως).

Χρειάζεται όμως προσοχή, καθώς έχει διουρητικές ιδιότητες και αν κάποιος την καταναλώνει για καιρό, ενδέχεται να έχει προβλήματα ισορροπίας με τους ηλεκτρολύτες του.

3
Το μάραθο αυξάνει ή μειώνει την όρεξη ανάλογα με τις ανάγκες μας

 

Το μάραθο (Foeniculum vulgare) περιέχει υψηλό ποσοστό ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, κάλιο, νάτριο και θείο και κατά την Dr. καθαρίζει τα τοιχώματα του εντέρου από υπολείμματα, καθώς διέρχεται από τον εντερικό σωλήνα.

Το μάραθο δρα ρυθμιστικά στην όρεξη, που σημαίνει πως με τη βοήθειά του μπορούμε να πετύχουμε τη μείωση ή την αύξησή της, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ακόμη όμως, μπορεί να βοηθήσει στα αέρια και στα κοιλιακά άλγη σαν αντισπασμωδικό. Έχει διουρητικές και εφιδρωτικές ιδιότητες.

Οι σπόροι του μπορούν να καταναλωθούν σαν τσάι.

Η σπιρουλίνα είναι ένα μπλε-πράσινο φυτό πλανκτόν, πλούσιο σε πρωτεΐνες και καταναλώνεται σε μορφή σκόνης, σε μορφή σιροπιού, αναμιγμένη με νερό ή χυμό, σε κάψουλες ή ταμπλέτες. Χρησιμοποιείται ως διατροφικό συμπλήρωμα.

Η σπιρουλίνα περιέχει αμινοξέα, βήτα καροτένιο, χλωροφύλλη, ίνες και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σώματος και μειώνει την όρεξη. Έχει λίγες θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε φυτό-θρεπτικά στοιχειά απαραίτητα για την απώλεια βάρους. Διώχνει τις τοξίνες από το ήπαρ και τα νεφρά, είναι δηλαδή αντιτοξικό. 

*Η κα Ματίνα Χρονοπούλου (N.D., Ph.D.) είναι Δρ. Φυσικοπαθητικής  Ιατρικής, Διατροφική Θεραπεύτρια