Χειμώνας: Δώστε ευκαιρία στην αναζωογόνηση και… την έκπληξη

Οι καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για την παθητικότητα, την απομόνωση ή τη θλίψη μας. Η βροχή, το κρύο θα μπορούσαν να είναι η αφορμή για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και ωραιότερη.

Ο χειμώνας είναι ιδανική περίοδος για ξεκούραση, αποκατάσταση και αναζωογόνηση.

Μερικά απλά μέσα, που όμως συνιστούν μια νέα αντίληψη ζωής και μια άλλη καθημερινή νοοτροπία, που θα μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα, να είμαστε υγιείς και έτοιμοι να υποδεχθούμε την έκπληξη στη ζωή μας.

  • Καλή διατροφή (φυσικά συμπληρώματα διατροφής, βότανα)
  • Καλός ύπνος (αρκετός και βαθύς)
  • Σωματική άσκηση (περπάτημα, τρέξιμο, αναπνοές)
  • Ουσιαστικές σχέσεις (δοκιμασμένοι φίλοι, σεξ)
  • Πνευματική άσκηση (διάβασμα, σκάκι,οραματισμός,διαλογισμός)

Βασικός μας εχθρός η νοοτροπία που έχουμε αναπτύξει. Το κρύο μας περιορίζει, μας κάνει να βαριόμαστε και πολύ εύκολα ως μόνη απόλαυση να καταφεύγουμε στον καναπέ, τον καφέ και το τσιγάρο.

Ο τρόπος που έχουμε μάθει να ζούμε, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχει δημιουργήσει αυτό που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε lifestyle παθήσεις. Το άγχος, οι αϋπνίες, η δυσκοιλιότητα, ακόμη και οι ημικρανίες ή οι πόνοι στη μέση, αποτελούν μερικές από αυτές, στις οποίες συμβάλλουν οι φρενήρεις ρυθμοί της καθημερινότητας, ο λιγοστός ελεύθερος χρόνος και η κακή διατροφή.

Θεραπευτική δράση μπορεί να έχει η σωστή διατροφή, η σωματική, η πνευματική άσκηση και το σεξ. Η καλή διατροφή, ο καλός ύπνος, το περπάτημα στη φύση ή μέσα στο σπίτι -αν έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε έναν διάδρομο- η ανθρώπινη επικοινωνία, μειώνουν το stress, διατηρούν σε ισορροπία τον οργανισμό και του χαρίζουν ζωτικότητα και ευεξία.

diadromos
Λύσεις και προτάσεις για άσκηση υπάρχουν και για μέσα στο σπίτι

Άσκηση: Ανάλογα με τις συνθήκες –και τον χρόνο που διαθέτουμε φυσικά– μπορούμε να επιλέξουμε και τον τόπο στον οποίο θα περπατήσουμε ή θα τρέξουμε. Θα ασκηθούμε ή απλώς θα χαλαρώσουμε. Λύσεις και προτάσεις υπάρχουν για μέσα στο σπίτι, για τον χώρο εργασίας αλλά και για έξω στη φύση.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του ΄Ορεγκον και σχετικό δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού «Mental Health and Physical Activity», η άσκηση για δυόμισι ώρες μέσα στην εβδομάδα αυξάνει κατά 65% την ποιότητα του ύπνου και χαρίζει εγρήγορση και παραγωγικότητα τις πρωινές ώρες.

Διατροφή: Η διατροφή όμως, όπως και τα συμπληρώματα διατροφής ή τα βότανα που χρησιμοποιούνται ως φάρμακα από την αρχαιότητα, παίζουν πρωτεύοντα ρόλο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικό μέσον (Ιπποκράτεια Ιατρική).

Διάβασμα: Μην υποτιμάμε το διάβασμα. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να μας χαρίσει ηρεμία, να μας ωθήσει σε υγιείς σκέψεις, να βάλει σφραγίδα ποιότητας στη ζωή μας. Μπορεί να φέρει διαύγεια, ηρεμία και χαλάρωση.

Dreams_Cloud_Sex
Η επαφή των δύο σωμάτων είναι το καλύτερο ενεργειακό αντίδοτο στην ένταση και την πίεση

Σεξ: Η σεξουαλική επαφή μετά από μερικές χαλαρές στιγμές, στιγμές ουσιαστικής επικοινωνίας ή έντονων συναισθημάτων, ακόμη και το προσχεδιασμένο και από τους δύο σεξ, μπορεί να εκτονώσει τις εντάσεις και να μας αποφορτίσει. Η επαφή των δύο σωμάτων αποτελεί το καλύτερο ενεργειακό αντίδοτο στην ένταση και την πίεση.

Ύπνος: Είναι ανόητο να θεωρούμε τον ύπνο χάσιμο χρόνου. Ας ορίσουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα κι ας προετοιμαστούμε. Ας κάνουμε αργά, μεθοδικά όλες τις κινήσεις μας. Ας διαβάσουμε λίγο, ας χαμηλώσουμε τα φώτα, ας πιούμε ένα ποτήρι κρασί, ας ακούσουμε μουσική. Ας κάνουμε τέλος, ένα σύντομο απολογισμών των ωραίων, χαλαρών στιγμών που ζήσαμε την ημέρα που φεύγει.

Holistic Fitness Team