Ψευδάργυρος-Ασβέστιο-Σίδηρος-Σελήνιο: καθοριστικά για την ανθρώπινη υγεία

Ο ψευδάργυρος, το ασβέστιο, ο σίδηρος και το σελήνιο χρειάζονται απαραιτήτως στον οργανισμό καθώς τα οφέλη που προσφέρουν είναι καθοριστικά για την ανθρώπινη υγεία.Η έλλειψη του ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ακμής, να “δημιουργήσει” εύθραυστα μαλλιά και να αφήσει άσπρα σημάδια στα νύχια.

Η έλλειψη ασβεστίου κάνει τα νύχια να σπάνε ή να ξεφλουδίζουν.

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την κύρια αιτία τριχόπτωσης και εύθραυστων νυχιών.

Τέλος, οι οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε σελήνιο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

Οι πηγές ψευδαργύρου, ασβεστίου, σιδήρου και σεληνίου  

pseudargiros
Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στο κρέας, το γάλα και τα στρείδια

 

Πηγές ψευδαργύρου

Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου, που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, στην προστασία του DNA των κυττάρων και εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης, είναι το κρέας, το γάλα και τα στρείδια.

calcium_food-
Το ασβέστιο βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, τα ψάρια που μπορούμε να φάμε με τα κόκαλά τους, τα λαχανικά, τα αμύγδαλα, τα αυγά κ.λπ.

 

Πηγές ασβεστίου

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου, που βρίσκεται στις στιβάδες της επιδερμίδας και διατηρεί την υγρασία στο εσωτερικό του δέρματος, είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια που μπορούμε να φάμε με τα κόκαλά τους, τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα αμύγδαλα, τα αυγά κ.λπ.

Πηγές σιδήρου

Οι καλύτερες πηγές σιδήρου είναι το κρέας, τα οστρακοειδή, τα όσπρια, τα αποξηραμένα φρούτα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί, ο τόνος, ο σολομός, οι σαρδέλες, ο ξιφίας, το ταχίνι, το σουσάμι, η σοκολάτα και το κακάο.

selenium.medium
Πηγές σεληνίου είναι τα δημητριακά, το κρέας, τα φιστίκια, τα θαλασσινά κ.ά.

 

Πηγές σεληνίου

Οι καλύτερες πηγές σεληνίου, που προλαμβάνει και μάχεται κατάθλιψη, δυσλειτουργίες του θυρεοειδή, ανεπάρκειες και προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, άσθμα, ψωρίαση, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.λπ., είναι τα δημητριακά, το κρέας, τα φιστίκια, τα θαλασσινά κ.ά.