Τσάκρα, το ενεργειακό κέντρο του ανθρώπινου σώματος

Ένα τσάκρα είναι ένα ενεργειακό κέντρο στο ανθρώπινο σώμα όπως διδάσκεται στην Ινδική γιόγκα και σε κάποιους σχετιζόμενους πολιτισμούς. Τα τσάκρα επίσης πιστεύονται από κάποιους υποστηρικτές της Νέας Εποχής. Τσάκρα σημαίνει ‘τροχός’ στα Σανσκριτικά.

Ένα τσάκρα είναι μία περιοχή στο σώμα που συνδέεται με την ενέργεια της ζωής. Υπάρχουν επτά τσάκρα στο σώμα – το καθένα είναι μία διεπαφή για τη ροή της ενέργειας της ζωής. Ένα τσάκρα ζωογονεί ένα φυσικό σώμα και σχετίζεται με τις αλληλεπιδράσεις μίας σωματικής, ψυχικής φύσεως. Η τρέχουσα επιστήμη δεν είναι σε θέση να εντοπίσει ή να καταμετρήσει τα τσάκρα.

Αν και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες ως προς το τι ακριβώς είναι ένα τσάκρα, τα ακόλουθα χαρακτηριστικά είναι κοινά σε όλα τα συστήματα:

  • Αποτελούν μέρος ενός αιθερικού ενεργειακού σώματος, μαζί με τα ενεργειακά κανάλια, ή τα νάντι, και τους αιθερικούς ανέμους, ή την πράνα.
  • Βρίσκονται κατά μήκος ενός κεντρικού νάντι, της Σουσούμνα, το οποίο τρέχει είτε παράλληλα είτε στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης.
  • Δύο άλλα νάντι, η Ίντα και ο Πιγκάλα, επίσης τρέχουν μέσα από τα τσάκρα, και παράλληλα με τη Σουσούμνα. Περιστασιακά διασχίζουν τη Σουσούμνα στη θέση των τσάκρα.
  • Κατέχουν έναν αριθμό από ‘πέταλα’ ή ‘ακτίνες’. Σε ορισμένες παραδόσεις, όπως είναι η Θιβετιανή, αυτές οι ακτίνες διακλαδιζονται σε χιλιάδες νάντι που τρέχουν σε όλο το ανθρώπινο σώμα.
  • Γενικά σχετίζονται με μία συλλαβή-σπόρο μάντρα, και συχνά με μια ποικιλία χρωμάτων και θεοτήτων.

Πηγή: http://el.wikipedia.org