Τροφές με πρωτεΐνη που μπορείτε να καταναλώσετε κατά τη διάρκεια detox

Ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης έχει ως στόχο να καθαρίσει το σώμα σας από χημικές ουσίες, τα φυτοφάρμακα και τη ρύπανση που θα συναντήσετε στην καθημερινή σας ζωή. Τρώγοντας μια διατροφή βασισμένη σε ολόκληρα τα τρόφιμα σας βοηθά να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, μεγιστοποιώντας παράλληλα την ενέργεια σας το αίσθημα ευεξίας. Ενώ τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη βάση στις περισσότερες δίατες detox, οι δίαιτες αυτές όμως θα πρέπει να περιλαμβάνουν και πρωτεϊνικά τρόφιμα ώστε να διατηρηθεί η μυϊκή μάζα και να υποστηρίζεται η κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση. Για παράδειγμα οι περισσότερες δίαιτες περιορίζουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος,  αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων – αυτό δεν σημαίνει πως παύετε να έχετε επιλογές τροφών με πρωτεΐνες.

Σιτηρά
Τα περισσότερα σιτηρά δεν αποτελούν πηγή των απαραίτητων πρωτεϊνών που πρέπει να λαμβάνουμε σε ημερήσια βάση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειαζόμαστε. Εξαίρεση αποτελεί η Κινόα, ένας σπόρος που ανήκει στην κατηγορία των σιτηρών και παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.

Ζωικές Πρωτεΐνες
Μολονότι τα περισσότερα προγράμματα αποτοξίνωσης είναι χορτοφαγικά, που σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα υπάρχουν και κάποια που  περιλαμβάνουν τα ψάρια, προϊόντα βιολογικής πτηνοτροφίας, αρνί και άγρια θηράματα. Κατά την επιλογή των ψαριών, θα πρέπει να επιλέξετε ψάρια που έχουν αλιευθεί,  και είδη που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο – συμπεριλαμβανομένων το καλκάνι, το σολομό, την πέστροφα. Τα πουλερικά βιολογικής καλλιέργειας δεν περιέχει χρωστικές ουσίες, ορμόνες ή αλατούχο διάλυμα. Τα άγρια θηράματα μπορεί να περιλαμβάνονται σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης, επειδή εκτρέφονται χωρίς τη χρήση ορμονών και αντιβιοτικών.

Φυτικές Πρωτεΐνες
Τα ξερά φασόλια, είναι χορτοφαγική πηγή πρωτεΐνης και προσφέρουν φυτικές ίνες για να βοηθήσουν την αποτοξίνωση. Φακές και αποξηραμένα μπιζέλια είναι άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης που ταιριάζουν σε μια δίαιτα αποτοξίνωσης. Θα ήταν καλό να αποφύγετε προϊόντα σε κονσέρβα γιατί τα περισσότερα περιέχουν νάτριο. Μετάβαση σε κονσέρβα εκδόσεις, αν είναι δυνατόν, καθώς τα περισσότερα περιέχουν προστιθέμενο νάτριο. Πηγές πρωτεϊνών από φυτά της θάλασσας όπως η σπιρουλίνα περιλαμβάνονται συχνά σε δίαιτες detox.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Ξηροί καρποί, ιδιαίτερα τα αμύγδαλα και τα καρύδια, είναι μια πηγή των υγιών λιπών, και πρωτεΐνη. Επιλέξτε  φρέσκα, μη συσκευασμένα προϊόντα ώστε να  διασφαλίσετε ότι θα λάβετε επιπρόσθετο αλάτι ή συντηρητικά. Η κολοκύθα, κάνναβη, σουσάμι και οι ηλιόσποροι είναι πρόσθετες πηγές πρωτεΐνης, μαγνησίου, φυτικών ινών και ακόρεστων λίπων.

Πηγή: http://www.livestrong.com/article/486148-good-protein-foods-to-eat-while-detoxing/

Leave a Reply