Σοφία Αμούντζια -Holistic Personal Trainer: «Το holistic fitness είναι τρόπος ζωής»

Η Σοφία Αμούντζια έφερε για πρώτη φορά το 2008 στην Ελλάδα τo αυθεντικό holistic fitness, το οποίο εμπλούτισε,κατοχύρωσε και «μετέτρεψε» σε τρόπο ζωής. Δεν είναι τυχαίο πως προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό, ιατρικό, καλλιτεχνικό χώρο και τη showbizτην εμπιστεύονται για την προσωπική τους εκγύμναση.

Η Σοφία Αμούντζια γεννήθηκε στον Βόλο από όπου και ξεκίνησε την καριέρα της, από την ηλικία των 7 ετών, με το Ολυμπιακό Άθλημα Tae kwon do. Αν και ασχολήθηκε με τον στίβο και το μπάσκετ στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου, γρήγορα την κέρδισε το Tae kwon do με τον πρωταθλητή Αμερικής, και μαθητή του γνωστού Κορεάτη δασκάλου Kim,τον Ελληνοαμερικανό master John Kakavitsa.

Ασχολήθηκε με τον πρωταθλητισμό και επί πολλά χρόνια (1990-1994) κατακτούσε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Eλλάδος, με διακρίσεις και στο εξωτερικό (βραβεύτηκε από τον Πύρρο Δήμα για τις διεθνείς διακρίσεις της). Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Tae Kwon Do ITF-WTF επί τρία χρόνια.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη με ειδικότητα το T.K.D, ΒΟΧΙΝG και παρακολούθησε ιδιωτική σχολή Αerobic andFitness, τη σχολή προπονητών της Γ.Γ.Α όπως και σεμινάρια σε Ελλάδα και Αμερική (1997).

Σήμερα παραμένει επίσημη εισηγήτρια στην Ομοσπονδία ΑΟΤΕ (Αθλητική Ομοσπονδία TAEKWON-DO – παρουσίαση νέων τρόπων και μεθόδων προσέλκυσης για προπονητές στην Εθνική Ομάδα) και είναι συνεργάτης τωντένις κλαμπ Ζαππείου, Tatoi club, Athlesis club.

-Σοφία, οι αθλητικές σου διακρίσεις σε βοήθησαν επαγγελματικά;

– Αν και δεν είναι αυτονόητο, τελικά ο πρωταθλητισμός με βοήθησε να βρεθώ σε πολλές θέσεις ευθύνης. Έχω αναλάβει αθλητικούς συλλόγους Tae kwon do ως εκπαιδεύτρια, έχω εργαστεί σε ομαδικά και προσωπικά προγράμματα σε ένα από τα καλύτερα γυμναστήρια της Θεσσαλονίκης (Vis Vitalis-Universal). Έγινα εκπαιδεύτρια, βοηθός του master Kakavitsaστα παιδικά τμήματα και μετά από 2 χρόνια υπεύθυνη του γυμναστηρίου Kim. Επίσης το 2002 και από το 2004 έως το2008 ανέλαβα το Spa Hilton ως Fitness manager και personaltrainer V.I.P.

-Έχεις συνδέσει το όνομά σου με το αυθεντικό holisticfitness. Αν και τώρα ακούγεται παντού, πώς το ανακάλυψες πριν έρθει στην Ελλάδα;

-Πράγματι, αυτό συνέβη το 2008, όταν κατοχύρωσα το αυθεντικό holistic fitness που ήδη σάρωνε στο εξωτερικό. Πριν όμως, το 2000 παρουσίασα πρώτη στην Ελλάδα, μαζί με την Ελπίδα Τσίντσιφα (PhD, MSC, Διδακτορικό Α.Π.Θ. Master of science), τη μέθοδο Tae bo του Αμερικανού BillyBlanks, με μεγάλη απήχηση και υποστήριξη των Μ.Μ.Ε.

-Είχες πάντα κάποιο στόχο; Τι ήταν αυτό που σε κινούσε στο να επιλέγεις να ασχολείσαι με τόσο διαφορετικά πράγματα;

-Δεν είναι και τόσο διαφορετικά, απλώς είναι πρωτότυπες ιδέες που δεν μπορεί να βρει κανείς αλλού. Τουλάχιστον στην Ελλάδα. Είναι αλήθεια πως εξαρχής είχα στόχο μου να κατοχυρώσω δικά μου μοντέλα εκγύμνασης, εναρμονίζοντας την άσκηση με τον οραματισμό. Αυτή είναι και η πραγματική έννοια του holistic fitness, η σωστή αναλογία εκγύμνασης σώματος και πνευματικής άσκησης, με προγράμματα ειδικά φτιαγμένα για τον καθένα και όχι μαζικά.

-Πώς πετυχαίνεις αυτόν τον συνδυασμό;

-Ενημερωνόμουν συνεχώς με όλα όσα σχετίζονταν με την άσκηση και την υγεία. Αυτό με έκανε να ασχοληθώ με την κλασική και την ολιστική ιατρική, σε συνεργασία μάλιστα με κορυφαίους επιστήμονες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2000 όμως ασχολήθηκα και με τις εναλλακτικές μεθόδους, όπως την ολιστική ιατρική, τη μακροβιοτική, την αποτοξίνωση, τα βότανα, τον βιοσυντονισμό, τη φυσιορρύθμιση, τη φυσικοπαθητική, το Tai chi, το Qi gong κ.λπ. Όλα αυτά ήταν που μου επέτρεψαν ή αν θέλεις μου ενέπνευσαν νέες μεθόδους άσκησης τα: Active tae bo, Self defence, Energybody system, Holistic personal training.

foto-active-tae-bo-paralia

-Σε χαρακτηρίζουν holistic personal trainer. Από πού προέρχεται ο χαρακτηρισμός;

-Από την εμπειρία που έχω στην εκπαίδευση προσώπων και στα προγράμματα που εκπονώ και που προσαρμόζονται στις ατομικές ανάγκες και για τα οποία, μάλιστα, με καλούν από όλη την Ελλάδα. Οι συμβουλές, η καθοδήγησή μου και η μεταδοτικότητά μου σε όσους ασκούνται, νομίζω πως οδηγούν στον όρο personal trainer, το δε holistic αναφέρεται στο γεγονός πως όλα όσα πιστεύω και κάνω, αφορούν ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό, το σώμα και το πνεύμα.

-Ποια είναι να βασικά στοιχεία που απαιτεί η δουλειά σου;

-Ο αυστηρός επαγγελματισμός, η υπομονή και η κατανόηση για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, με προσήλωση στο αποτέλεσμα.

-Λένε πως ένας επιτυχημένος επαγγελματίας κρύβει πίσω μια καλή ομάδα συνεργατών. 

-Εγώ έχω φτιάξει, σε συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες του χώρου, μια ομάδα, τη holistic fitness teamκαι με τη βοήθεια κι ενός portal, του holisticfitness.gr και την κάρτα μέλους που έχουμε επινοήσει με εξαιρετικές παροχές στους συμμετέχοντες, διοργανώνουμε σεμινάρια, που, το προγραμματίζουμε, θα παρουσιαστούν ακόμα και σε υπουργεία και δήμους. Ακόμη, οργανώνομε αποδράσεις holistic fitness στο Πήλιο, με διαφορετικά θέματα κάθε φορά(φυσιορρύθμιση, detox, holistic fitness κ.λπ.).

– Το Ηolistic fitness by Sofia Amountzia σε ποιους απευθύνεται;

-Το holistic fitness είναι πάνω απ’ όλα τρόπος ζωής, καθώς συνδυάζει τη διατροφή με την άσκηση και την ολιστική αντίληψη. Η εμπειρία μου μού επιτρέπει να ασχολούμαι με όλες τις ηλικίες, από παιδιά άνω των 4 χρόνων (τμήματα taekwon do), σε εφήβους, ενήλικες (τμήματα μαχητικών τεχνών, μυϊκής ενδυνάμωσης και εναλλακτικών συστημάτων), στην τρίτη ηλικία, αλλά και σε ειδικές κατηγορίες. Όπως σε στελέχη επιχειρήσεων, νέους επιχειρηματίες, γυναίκες, παιδιά, οικογένειες και top executives. Ακόμη παρέχουμε βοήθεια και υποστήριξη σε ανθρώπους με σοβαράπροβλήματα και μηδενικές οικονομικές αποδοχές.