Πώς να επιλέξετε Σύμβουλο Ζωής ή Ευεξίας;

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα για να γίνει κάποιος σύμβουλος – coach – θα πρέπει να ολοκληρώσει την ανάλογη διαδικασία πιστοποίησης. Η Διεθνής Ομοσπονδία Συμβουλευτικής  (International Coaching Federation) είναι ένας οργανισμός που καθορίζει και παρακολουθεί τα πρότυπα για τους επαγγελματίες συμβούλους.

Οι σχολές που έχουν πιστοποιηθεί από την Διεθνή Ομοσπονδία παρέχουν τα απαραίτητα προγράμματα κατάρτισης στη συμβουλευτική και την καθοδήγηση. Παρόλα αυτά δεν είναι υποχρεωτικό ένας σύμβουλος να έχει ολοκληρώσει το σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης και να έχει αποκτήσει την ανάλογη πιστοποίηση.  Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του σύμβουλο ζωής ή ευεξίας, χωρίς να έχει την ανάλογη “επίσημη” εκπαίδευση και πιστοποίηση.

Επειδή πρόκειται να αφιερώσετε πολύ χρόνο σε συνεδρίες  με τον σύμβουλο σας και θα του εμπιστευτείτε τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας φροντίστε να επιλέξετε ένα σύμβουλο με τον οποίο θα κάνετε ένα καλό δίδυμο. Θα πρέπει να νοιώθετε άνετα για να μοιραστείτε όλες αυτές τις προσωπικές πληροφορίες με τον σύμβουλο σας και θα πρέπει να νοιώθετε ασφαλής ότι ο σύμβουλος σας θα σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας.

Πριν ξεκινήσετε τις συνεδρίες σας, γνωρίστε αρκετούς σύμβουλος ζωής ή ευεξίας. Ρωτήστε τον καθένα ξεχωριστά πως δουλεύουν με τους μαθητές τους. Επίσης προσπαθήστε να ζητήσετε συστάσεις ώστε να πάρετε μια ιδέα του χαρακτήρα και του στυλ του συμβούλου σας έτσι ώστε να επιλέξετε αυτόν που σας ταιριάζει.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι: http://www.coachfederation.org/

Leave a Reply