Πρωινό στις καλοκαιρινές μας διακοπές για αυξημένα επίπεδα ενέργειας

Το πρωινό όχι αδίκως είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ένα καλό και υγιεινό πρωινό μας γεμίζει ενέργεια και μας δίνει δύναμη να ανταπεξέλθουμε στο δύσκολο πρόγραμμα της ημέρας.

Το  Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ μέσω του περιοδικού «International Journal of Obesity» κατέθεσε έρευνα σύμφωνα με την οποία το πρωινό γεύμα είναι αυτό ρυθμίζει τον μεταβολισμό μας για όλη την υπόλοιπη μέρα.

  • Ένα πλήρες πρωινό γεύμα μπορεί να βελτιώσει τις πνευματικές επιδόσεις μας, τη μνήμη καθώς και τη συγκέντρωση.
  • Συμβάλει στη διατήρηση των κιλών μας και μειώνει την τάση παχυσαρκίας, εξαιτίας του γεγονότος πως στη διάρκεια της ημέρας μειώνεται η επιθυμία για πρόχειρο φαγητό και ανθυγιεινών σνακ.
  • Συμπληρώνει άριστα τις διατροφικές ανάγκες του σώματός μας λόγω των βιταμινών, φυτικών ινών και πρωτεϊνών που περιέχει ένα κλασικό γεύμα με χυμούς, δημητριακά κ.λπ.
  • Αποτρέπει τις διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
76292
Κατά το Χάρβαρντ οι φοιτητές που τρώνε πρωινό γεύμα έχουν καλύτερους βαθμούς στα Μαθηματικά 40% υψηλότερους από αυτούς που δεν τρώνε

Για μια γεμάτη και καλοδιάθετη μέρα είναι απαραίτητη προϋπόθεση το πρωινό και η αποφυγή του έχει συνέπειες.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Annals of Nutrition and Metabolism», κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι φοιτητές που τρώνε πρωινό γεύμα καταφέρνουν να έχουν καλύτερους βαθμούς στα Μαθηματικά κατά 40% υψηλότερους από αυτούς που δεν τρώνε.

Οι άνθρωποι που δεν καταναλώνουν πρωινό, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2008 και πάλι του Harvard Heart Letter, η έλλειψη πρωινού μπορεί να προκαλέσει κακή καρδιολογική υγεία. Ενώ κατά το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα οι πιο νέοι άνθρωποι που τρώνε ένα πλήρες πρωινό έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος απ’ όσους δεν τρώνε, ακόμα κι αν μέσα στη μέρα καταναλώνουν τροφές με περισσότερες θερμίδες.

Επίσης, η μη κατανάλωση πρωινού αυξάνει την πρόκληση υπερφαγικού επεισοδίου, επειδή όταν κάποιος βρίσκεται επί ώρες χωρίς τροφή, μειώνονται τα επίπεδα γλυκόζης και αυξάνονται αυτά της γκρελίνης. Έτσι όταν καταναλώσει απότομα μεγάλη ποσότητα φαγητού διατρέχει την πιθανότητα να κάνει εμετό.

Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού λοιπόν μας φτιάχνει τη μέρα και μας γλιτώνει από περιπέτειες.

Holistic Fitness Team