Ο μηχανισμός του άγχους

Στρες, όλοι ζούμε με αυτό σε άλλα πως αντιδρούμε σε αυτό στην καθημερινότητα μας; Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά, άλλοι γίνονται οξύθυμοι, ευέξαπτοι ή δεν μπορούν να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε αυτό που πρέπει να φέρουν εις πέρας. Άλλοι χάνουν τον ύπνο τους (το πρόβλημα απώλειας ύπνου περιγράφετε από την αδυναμία που έχουν ορισμένοι άνθρωποι να κοιμηθούν εξ’αιτίας σκέψεων που τους προκαλούν άγχος). Κάποιοι άλλοι αντιδρούν καταναλώνοντας πρόχειρο φαγητό και σε μεγάλες ποσότητες!

Τα καλά νέα είναι πως ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο πρόγραμμα έχετε μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος και να επιτρέψουμε να οδηγήσει την ζωή μας στην καταστροφή.

Με απλά λόγια, το στρες περιγράφει τις πολλές απαιτήσεις και τις πιέσεις που βιώνουμε όλοι σε διαφορετικό βαθμό σε καθημερινή βάση. Αυτές οι απαιτήσεις μπορεί να είναι σωματικές, πνευματικές, συναισθηματικές, ή ακόμα και φυσικές. Η λέξη “άγχος” περιλαμβάνει τόσο την αγχωτική κατάσταση, γνωστή ως στρεσογόνο παράγοντα, καθώς και τα συμπτώματα που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε σε πίεση, αντίδραση στο στρες σας.

Το πρόβλημα με το άγχος είναι ότι ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας την απελευθέρωση των ορμονών του στρες σε όλο το σώμα σας. Αυτές οι ορμόνες στοχεύουν στο να μας δώσουν άμεσα σούπερ ενέργεια προκαλώντας αλλαγές στο σώμα μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε φυσικούς κινδύνους.

Η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα, δημιουργείτε αίσθημα νευρικότητας, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή. Βραχυπρόθεσμα, προκαλούνται στο σώμα αλλαγές που επιτρέπουν να διαχειριστούμε ξαφνικά στρεσογόνα γεγονότα και μας κάνει έτοιμος να αναλάβουμε δράση.

Μακροπρόθεσμα το ανεξέλεγκτο άγχος μπορεί να αποτελέσει μια πολύ οδυνηρή κατάσταση. Όταν οι ορμόνες του στρες παραμείνουν σε αυξημένα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μια σταδιακή και σταθερή ροή επιβλαβών αλλαγών στο σώμα. Μακροπρόθεσμα το στρες μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των ασθενειών.

Πηγή: http://www.webmd.com