Oι νέες εναλλακτικές θεραπείες

 Αυτές οι εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να είναι νέες ως τάση, αλλά κρύβουν μέσα τους σοφίες αιώνων. Από τη Μυρτώ Μήτσιου

Su Jok

Τι είναι: Σου Τζοκ σημαίνει χέρι-πόδι στα κορεάτικα και πρόκειται για μια αντανακλαστική θεραπεία με ειδικές πιέσεις με μαγνήτες, λίθους, σπόρους, ακτινοβολία και μικροβελόνες. Πρόκειται για το έργο ζωής του καθηγητή πανεπιστημίου και γιατρού Παρκ Ζέε Βου, ο οποίος στα τέλη του ’70 συνδύασε τον κινέζικο βελονισμό με την κορεάτικη εκδοχή του (κατά την οποία γίνεται εκτεταμένη χρήση βελονισμού στα άκρα), λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα ινδικής προέλευσης ενεργειακά κέντρα τσάκρας.

Πώς γίνεται: Στις παλάμες, στα πέλματα, αλλά και ξεχωριστά σε κάθε δάχτυλο υπάρχουν συστήματα αντιστοιχίας του ανθρώπινου σώματος και προβολές των οργάνων, των μυών, των αρθρώσεων κ.ά. Ο αντίχειρας, δηλαδή, αντιπροσωπεύει το κεφάλι, ο δείκτης και το μικρό δάχτυλο τα χέρια, τα κεντρικά δάχτυλα τα πόδια, η παλάμη τον κορμό και το μπροστινό μέρος του σώματος, ενώ στο επάνω μέρος του χεριού αντιστοιχεί το πίσω μέρος του σώματος. Το ίδιο συμβαίνει και με τα πέλματα. Η μέθοδος Su jok ανιχνεύει τα επώδυνα, προβληματικά σημεία και επιδρά πάνω τους με μικρομασάζ, με ειδικές πιέσεις και τοποθέτηση μικροβελόνων με στόχο να αποκαταστήσει την διαταραγμένη ενεργειακή ροή.

Αποτελέσματα: Μπορεί να ανακουφίσει γρήγορα από πολλές ασθένειες ή παθήσεις του σώματος και της ψυχής, όπως πονοκεφάλους, βρογχίτιδες, άσθμα, πόνους περιόδου, προβλήματα στα χέρια, τα πόδια και τη μέση, αλλά και συναισθηματικές διαταραχές, όπως άγχος, φοβίες, θυμό κ.α. σε χρόνια ή οξεία μορφή.

Αντενδείξεις: Η εφαρμογή της είναι απόλυτα ασφαλής και ενδείκνυται τόσο για παιδιά όσο και για ηλικιωμένους. Είναι συμβατή με οποιοδήποτε άλλο είδος θεραπείας και όταν μάλιστα εφαρμόζεται με άλλες θεραπείες ή συνδυάζεται με χορήγηση φαρμάκων και βοτάνων επιταχύνει την θεραπευτική διαδικασία.

Βεντούζες

Τι είναι: Μια από τις πιο διαδεδομένες παγκοσμίως και αρχαίες μορφές παραδοσιακής ιατρικής αγωγής. Ο Ιπποκράτης πρότεινε τη θεραπεία με βεντούζες για την αντιμετώπιση της στηθάγχης, ενώ στην Κινέζικη Ιατρική χρησιμοποιείται για να τραβήξει παθογόνους παράγοντες και αδρανή ενέργεια στην επιφάνεια προκειμένου να απελευθερωθούν από το σώμα.

Πώς γίνεται: Μια κούπα από χοντρό γυαλί προσκολλάται στο δέρμα, αφού πρώτα μειωθεί από αυτήν η πίεση (είτε με αλλαγή της θερμοκρασίας είτε με απορρόφηση του αέρα), έτσι ώστε το δέρμα και ο επιφανειακός μυς να τραβηχτούν. Οι βεντούζες τοποθετούνται είτε σε σημεία βελονισμού είτε σε περιοχές πόνου και συνήθως αφήνονται στο δέρμα για 10-15′.

 

Αποτελέσματα: Η αναρρόφηση του δέρματος από τη βεντούζα διεγείρει τη ροή του αίματος στην περιοχή, ελευθερώνει τη συμφόρηση και τυχόν φλεγμονή από τους μυς, τους χαλαρώνει, ανακουφίζει τους πόνους στην πλάτη και στη μέση και ξεμπλοκάρει τους συνδετικούς ιστούς. Παράλληλα, ανοίγει διόδους για αποβολή τοξινών, επιταχύνει την κυκλοφορία της λέμφου, προωθεί την κινητικότητα του γαστρεντερικού, βελτιώνει τη λειτουργία της πέψης, ανακουφίζει από πόνους δυσμηνόρροιας, αλλά και από αναπνευστικές παθήσεις, όπως ο χρόνιος βήχας και το άσθμα.

Αντενδείξεις: Η θεραπεία με βεντούζες είναι σχετικά ασφαλής, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε εξανθήματα, σε ανθρώπους που αιμορραγούν εύκολα ή σε όσους έχουν ψηλό πυρετό. Εφαρμόζονται μόνο σε σαρκώδεις περιοχές και όχι σε περιοχές με οστά, όπως η σπονδυλική στήλη, ενώ δεν εφαρμόζεται στην κοιλιά και στη μέση κατά τη διάρκεια κυήσεως, στους μαστούς και την περιοχή πάνω από την καρδιά. Οι βεντούζες δεν προκαλούν πόνο, προκαλούν όμως ένα αίσθημα τραβήγματος στο δέρμα. Μετά τη θεραπεία πιθανόν να μείνουν οι χαρακτηριστικές μελανιές στο δέρμα, που συνήθως εξαφανίζονται ύστερα από μερικές μέρες.

Leave a Reply