“ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ”

Ψάξαμε και μάθαμε για σας.

Holistic Fitness Team.
“ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ”

tea 1tea 2tea 3

Πρόκειται για τον σιδερίτη Άθωα (sideritis athoa)και σύμφωνα με τον κ.Αθανάσιο Οικονόμου, προσωρινό πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΟΙΝΣΕΠ και μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος, είναι η μοναδική ποικιλία του γένους, που έχει ταυτοποιηθεί επιστημονικά από έλληνες επιστήμονες.Ο σιδερίτης Άθωα ή αλλιώς μπετόνικα, όπως το ονομάζουν οι καλόγεροι, φύεται στο Άγιο Όρος, το Όρος Σάος και σε κάποιες ορενές περιοχές της Ροδόπης. Από το Άγιο Όρος πήραν την ποικιλία τσαγιού, με σκοπό να την kαλλιεργήσουν συστηματικά. Οι παραγωγοί, όντας κοντά στο «περιβόλι της Παναγίας» και έχοντας χωράφια κατάλληλα, σε υψόμετρο, επέλεξαν τον σιδερίτη Άθωα για να τον καλλιεργήσουν και να του δώσουν στη συνέχεια δικό τους brand name.

Τι έδειξαν οι αναλύσεις

Ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εργαστηριακών μελετών προσδιορίζει τα συστατικά του και εστιάζει στην επίδραση που αυτά μπορεί να έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Έχει διαπιστωθεί ότι το τσάι του βουνού περιέχει πληθώρα συστατικών, με κυριότερα τα φλαβονοειδή, τα διτερπένια, τα φαινυλοπροπάνια, τα ιριδοειδή και τα μονοτερπένια. Πολλές σύγχρονες έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν την αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αναλγητική δράση αυτών των ουσιών. Πιο συγκεκριμένα:
Μελέτες μιας ερευνητικής ομάδας από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων που εξέτασε τη σύσταση του αφεψήματος του είδους Sideritis clandestina έδειξαν ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αγχολυτικές δράσεις. Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες οφείλονται στους διαφορετικούς γλυκοζίτες της απιγενίνης, που περιέχονται σε αυτό σε μεγάλο ποσοστό. Σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε ότι ενισχύθηκε η αντιοξειδωτική άμυνα περιοχών του εγκεφάλου όσων κατανάλωναν επί 6 εβδομάδες αφέψημα από τσάι του βουνού. Επιπλέον, φάνηκε ότι καταπολεμά και το άγχος. Έχει, δηλαδή, αγχολυτική δράση, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες που παρατηρούνται συνήθως σε άλλα αγχολυτικά που παίρνουμε από φυτικά είδη.
Το αιθέριο έλαιο του τσαγιού του βουνού και ιδιαίτερα αυτό της μαλοτίρας είναι ιδιαίτερα δραστικό αντιμικροβιακό, λόγω της περιεκτικότητάς του σε καρβακρόλη.
Σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα εκχυλίσματα των Sideritis euboea και Sideritis clandestina μπορούν να συνεισφέρουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, καθώς προστατεύουν έναντι της απώλειας της οστικής πυκνότητας και ενισχύουν τη μηχανική αντοχή των οστών.
Στο φλιτζάνι
Είναι εύγευστο και αρωματικό και μπορείτε να το καταναλώσετε ως ρόφημα, κρύο ή ζεστό αλλά χωρις μέλι η ζάχαρη.
Φροντίστε να μην βράζετε τα βότανα μαζί με το νερό αλλά να προσθέτετε το ζεστό νερό μετα.

Ιδιότητες – Χρήσεις

Χρησιμοποιείται με τη μορφή αφεψήματος, που παράγεται με την προσθήκη μικρής ποσότητας ξηρής δρόγης σε νερό που βράζει. Το ρόφημα πλούσιο σε σίδηρο, τονωτικό, αποχρεμπτικό, με αντιθρομβωτική, αντιυπερτασική και αντιοξειδωτική δράση, καταναλώνεται κυρίως τη χειμερινή περίοδο για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Επίσης, θεωρείται σημαντικό μελισσοτροφικό φυτό.

Eπιλέξτε απο τα καταστήματα το άγριο τσάι που θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες 2-3 που ειναι έντονο,αρωματικό και σπάνιο.Εύκολα και παντού θα βρείτε το 4.Γνωστό ως τσάι του βουνού.

Χθές ψάξαμε και μάθαμε ότι το 2 και το 3 ειναι το καλύτερο .πληροφορίες για το άγριο τσάι του βουνού taebo@taebo.gr
Holistic fitness team