Holistic Personal Training: Το Coaching στον αθλητισμό

Οι υψηλές επιδόσεις στον αθλητισμό, η στιγμή της νίκης και της αποθέωσης αποτελούν την κατάληξη μιας σχεδιασμένης στη λεπτομέρειά της προετοιμασίας, που περιλαμβάνει προγράμματα προσωπικής εκγύμνασης, ασκήσεων, συναισθηματικής αποφόρτισης και διαχείρισης του στρες. Προετοιμασίας στην οποία έχει συμβάλλει με τρόπο άμεσο και καθοριστικό ο Life Coach.

Αθλητικό Life Coaching

Το Life Coaching σε βοηθάει να βελτιώσεις τη ζωή σου, να αναπτύξεις τις προσωπικές σου σχέσεις, να ανέβεις  επαγγελματικά, το δε Life Coaching στον αθλητισμό εστιάζει στην ενίσχυση της ψυχολογίας του αθλητή και στη επίτευξη των στόχων του.

Eίναι μια αμερικάνικη μέθοδος, η οποία βασίζεται στην έρευνα και στα αποτελέσματα ολόκληρων επιστημονικών κλάδων, όπως η ψυχολογία, η κοινωνιολογία και η συμβουλευτική, και επιδιώκει, με την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του ασκούμενου, να τον βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους που θέτει.

Το Life Coaching στον αθλητισμό προχωρά πιο πέρα από την κατάκτηση ενός τροπαίου, ενός αγωνιστικού στόχου, καθώς συμβάλλει στη θεμελίωση μιας καλύτερης, πιο ποιοτικής και σίγουρα πιο ισορροπημένης ζωής

Υψηλοί στόχοι – Η προσωπικότητα του αθλητή

Οι υψηλοί στόχοι διάκρισης στον αθλητισμό, δεν μπορούν να επιτευχθούν αν δεν συμβαδίζουν με εκείνους που θέτει κάποιος στον εαυτό του: η προσωπική ανάπτυξη και η ενδυνάμωση, η βελτίωση του τρόπου ζωής των αθλητών, οδηγούν και στην εκπλήρωση ενός οράματος.

Το Life Coaching βοηθάει τον αθλητή στο να αποδίδει στο μέγιστο, με δημιουργικό άγχος και σταθερή απόδοση. Τον καθοδηγεί στην επίτευξη των στόχων του, τη διάκριση και την επιτυχία. Το καθοδηγεί, με τη βοήθεια συγκεκριμένης τεχνικής και στη βάση του χαρακτήρα και των ιδιαιτεροτήτων του, στη λύση των προβλημάτων που συναντά σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας του. Πώς το κατορθώνει; Με το να τον βοηθήσει να αποκτήσει περισσότερη αυτογνωσία και αυτοπεποίθηση, με το να αντιληφθεί και να ξεπεράσει τις αδυναμίες του, να βελτιώσει την ίδια του τη ζωή εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Όμως, δεν είναι μόνο η επίτευξη των στόχων, πιθανώς μελλοντικός στόχος, όσο και η «διαχείριση» ενός αγώνα.

Η διάθεση του αθλητή στη διάρκεια του αγώνα -εξαιρετικό παράδειγμα συμπεριφοράς στη διάρκεια ενός αγώνα αποτελεί και ο Αυστριακός και δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης, Karch Kiraly- το πώς χειρίζεται τις αναπάντεχες εξελίξεις ή δυσκολίες ενός αγώνα, το θυμικό του –στρες, εσωτερική πίεση– τις αντιδράσεις των συναθλητών ή «ανταγωνιστών» του, εξαρτώνται από τη δουλειά που έχει γίνει στη διάρκεια των προπονήσεων από τον Life Coach.

Γιουσέιν Μπολτ
Ο αθλητής θρύλος, ο ταχύτερος άνθρωπος στον πλανήτη, ο Usain Bolt, με εξαιρετική αυτοπεποίθηση, έχει κατορθώσει να ξεδιπλώσει το ταλέντο του, σαρώνοντας τα μετάλλια σε παγκόσμιους αγώνες στα 100μ., στα 200μ. και στα 4Χ100
karch Kiraly
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας μεγάλων αθλητών, όπως του δύο φορές χρυσού Ολυμπιονίκη Karch Kiraly;

Ο Life Coach προχωρά στην επιστημονική ανάλυση της προσωπικότητας του αθλητή και ως μέσον και όπλο έχει τις έρευνες, που γίνονται όλο και πιο ενδελεχείς και εξειδικευμένες, μεγάλων πανεπιστημίων όπως το harvard. Βοηθάει τον αθλητή να αποβάλλει ό,τι τον φρενάρει, να προβάλλει τις θετικές πλευρές του χαρακτήρα του, να αναπτύξει το ταλέντο του, να αναδειχθεί.

Το «όραμα» του αθλητή

Ο Life Coach προσδιορίζει σε στενή συνεργασία με τον αθλητή τον στόχο του, ώστε αυτός να είναι ρεαλιστικός, εφικτός και να μην απαντά στην επιθυμία τρίτων (του γονέα, του προπονητή, του «περιβάλλοντος» του αθλητή, του κοινού) αλλά στην αληθινά δική του. Συνήθως, το αυξημένο στρες οφείλεται σε προσδοκίες που δεν είναι του αθλητή, αλλά του έχουν επιβληθεί και τον καθορίζουν.

Γι’ αυτό και ο Life Coach ενδέχεται ή επιβάλλεται να «δουλέψει» και με τους γονείς του αθλητή, ώστε κι αυτοί με τη σειρά τους να συμβάλλουν στην καλύτερη ψυχολογική του κατάσταση και στο να γίνει καλύτερος άνθρωπος και αθλητής.

Στους ποιους απευθύνεται το Life Coaching

To Life Coaching απευθύνεται σε όλους τους αθλητές, όλων των αθλημάτων, πρωτόπειρους, νέους, έμπειρους και πρωταγωνιστές.

Aπευθύνεται σε αθλητές που θέλουν να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, αλλά και επιθυμούν να αποκτήσουν μια πιο ισορροπημένη ζωή.

Σε νεαρούς αθλητές που επιζητούν καλύτερη απόδοση,  ξεδίπλωμα των ικανοτήτων τους και την προοπτική της ανάδειξης και της διάκρισης.

kerry-walsh-0a
Η Kerri Walsh, ανάμεσα στους αθλητές υψηλού επιπέδου, έχει κατακτήσει «άπειρους» τίτλους στο Beach Volley και αν και είναι 37 ετών, διατηρεί άριστη φυσική κατάσταση και ψυχολογία

Το Life Coaching απευθύνεται σε αθλητές υψηλού επιπέδου, που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό και επιδιώκουν τη μέγιστη απόδοση.

Ένας Personal Trainer οφείλει να έχει ευρύτερες γνώσεις και εμπειρία, πολύ περισσότερες από αυτές που παρέχονται στην ιδιωτική εκπαίδευση για 6 μήνες ή έναν χρόνο. Το να έχει πανεπιστημιακές σπουδές (Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού -ΤΕΦΑΑ), πέρα από το ότι έχει εντρυφήσει στην έρευνα, έχει αποκτήσει και πρακτική εμπειρία που είναι απολύτως απαραίτητη.

Οι αθλητές θα πρέπει να εμπιστεύονται τον Coach, να επικοινωνούν και να δουλεύουν μαζί, με τον ίδιο κοινό στόχο: την ανάδειξη του αθλητή σε μια πολύπλευρη προσωπικότητα υψηλών προδιαγραφών και στόχων. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι επικοινωνιακός, μεθοδικός, αποτελεσματικός.

IMG_6601
Δίπλα σε κάθε μεγάλο αθλητή, πίσω από τις υψηλές επιδόσεις του, κρύβεται κι ένας καλός Coach. Η Holistic Personal Trainer Σοφία Αμούντζια, πρωταθλήτρια Tae kwon do, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ, αθλήτρια του στίβου και του μπάσκετ, με την εμπειρία και τη μεταδοτικότητά της έχει εκπαιδεύσει πλήθος προσώπων

Η Holistic Personal Trainer Σοφία Αμούντζια, πρωταθλήτρια Tae kwon do, αθλήτρια του στίβου και του μπάσκετ, πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ (Αριστοτέλειο) και Grafts, ιδιωτικής σχολής aerobic and fitness, με την εμπειρία και τη μεταδοτικότητά της προς τους ασκούμενους, έχει εκπαιδεύσει πλήθος προσώπων και έχει εκπονήσει εξειδικευμένα προγράμματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ασκούμενων.

Έφερε στην Ελλάδα τo αυθεντικό Holistic Fitness το 2008 και αναλαμβάνει αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, και μπορεί να δουλέψει μαζί τους από κοντά ή και από απόσταση, τηλεφωνικά ή μέσω της εφαρμογής του skype.