Ελαιόλαδο το διαμάντι της μεσογειακής διατροφής

Η κατανάλωση ελαιολάδου έχει αυξηθεί παγκοσμίος καθώς οι μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν τα πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Όταν οι ερευνητές άρχισαν να αναζητούν γιατί όσοι κατοικούν στην περιοχή της Μεσογείου είναι γενικά πιο υγιείς και έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, διαπίστωσαν ότι αυτό οφείλετε σε μεγάλο βαθμό στη διατροφής τους. Έτσι  πιστεύουν πως τα οφέλη που προσφέρει η μεσογειακή διατροφή προέρχονται απο την μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου και στα θρεπτικά συστατικά που περιέχει.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το ελαιόλαδο είναι μια υγιεινή επιλογή, όχι μόνο για αυτό που είναι, αλλά και για ό, τι δεν είναι. Δηλαδή, ενώ το ελαιόλαδο είναι πραγματικά καλό για τη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης, πολλά υποκατάστατα του είναι αναμφισβήτητα κακά για τη χοληστερόλη. Αυτό περιλαμβάνει το βούτυρο, το ζωικό λιπος και ότι είναι μερικώς υδρογονωμένο.

Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι ότι οι άνθρωποι στην περιοχή της Μεσογείου έχουν καρπωθεί τα οφέλη του ελαιολάδου για χιλιετίες, χωρίς να γνωρίζουν όλες τις επιστημονικές πληροφορίες διατροφής που γνωρίζουμε σήμερα. Το ελαιόλαδο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα στους αρχαίους πολιτισμούς της Μεσογείου για χρήση σε τρόφιμα, για περιποιήση σώματος, για θεραπευτικές χρήσεις, ως συντηριτικό, συστατικό σε αρώματα,  αλλά και ως καύσιμο για λάμπες φωτισμού.

Παρά το γεγονός ότι αυτές τις μέρες μπορούμε να εξάγουμε λάδι από τις ελιές με βιομηχανικές μηχανές, στην αρχαιότητα η  σύνθλιψη του ελαιοκάρπου γινόταν με τα πόδια, με πέτρα, ή σε μύλο που περιστρεφόταν με μοχλούς είτε από ανθρώπους είτε με μουλάρια. Μόλις συνθλιβούν οι ελιές τετατρέπονται σε πάστα η οποία χωριζετε σε τμήματα τα οποία στη συνέχεια τοποθετούνται σε δίσκους. Στη συνέχεια οι δίσκοι στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο και συμπιεζόνται έτσι ώστε να γίνει εκχύλιση του ελαίου.

Συνεχίζετε

http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/facts/olive-oil-nutrition-facts1.htm

Leave a Reply