Προσφέρω σημαίνει βοηθώ τον άνθρωπο δίπλα μου!

«Η προσφορά γεννά την αποδοχή και η αποδοχή την προσφορά.  Όσο περισσότερα προσφέρεις τόσο περισσότερα θα πάρεις. Και καθώς θα δέχεσαι περισσότερα, θ’ αυξάνει και η δυνατότητά σου να δίνεις περισσότερα.»

Σήμερα, η λέξη προσφορά σημαίνει παροχή, δωρεά, τιμή καθώς και προτεινόμενη υπηρεσία. Πέραν από το να ανταλλάσσουμε δώρα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, θα πρέπει και σε αυτές τις γιορτές – και στην καθημερινότητά μας, εφόσον αυτό είναι εφικτό και μας το επιτρέπουν οι οικονομικές μας δυνατότητες, να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε στο συνάνθρωπό μας που βρίσκεται πραγματικά σε ανάγκη και σε πιο δύσκολη θέση από εμάς.

Τη στιγμή που η κρίση έχει εισχωρήσει βαθιά στον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας, εμείς θα πρέπει να  συμβάλουμε ενεργά στη βοήθεια των γύρω μας. Η εποχή είναι τόσο σκληρή, που η ανάγκη να βοηθήσουμε είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Προσφέρουμε φαγητό σε αστέγους, δίνουμε ρούχα στα παιδιά που δυστυχώς συναντάμε στους δρόμους σε εξαθλιωμένη κατάσταση. Η ανάγκη του ατόμου να προσφέρει στον δίπλα του είναι έμφυτη και συνδέεται άμεσα με τη φύση του. Σχετίζεται με την ανάγκη του να είμαστε αυτόφωτοι και να αναζητάμε τις ανώτερες μορφές ύπαρξης του εαυτού μας. Δηλαδή, με τον Ολιστικό Τρόπο Ζωής. Είμαστε όλοι μέρος ενός συνόλου και πορευόμαστε παρέα.

102264730-charity-1910x1000

Συγκεντρώσαμε σε αυτό το κείμενο οργανισμούς που ασχολούνται χρόνια με το πως να κάνουν τη ζωή των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων καλύτερη και σας τους παραθέτουμε, επιθυμώντας έτσι να σας διευκολύνουμε, προκειμένου να προσφέρετε αυτό που έχετε να δώσετε. Η ποσότητα ή το είδος δεν έχουν καμία απολύτως σημασία…

 Χαμόγελο του Παιδιού

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ιδρύθηκε το 1995 από τον 10χρονο Ανδρέα Γιαννόπουλο, ο οποίος λίγο πριν φύγει από τη ζωή εξέφρασε στο ημερολόγιό του την επιθυμία να δημιουργηθεί ένας σύλλογος για να έχουν όλα τα παιδιά όσα ο ίδιος είχε απλόχερα: αγάπη, στοργή, ενδιαφέρον, σεβασμό. Ο Οργανισμός έχει αναγνωριστεί διεθνώς και φροντίζει έκτοτε, με καθημερινή δράση, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων φαινομένων που απειλούν τα παιδιά κάθε ηλικίας. Στηρίζεται αποκλειστικά στις χορηγίες – σε είδος ή οικονομικές, των επιχειρήσεων καθώς και στις δωρεές ιδιωτών. Για να στηρίξετε σε αυτόν τον ιερό σκοπό, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με το «Χαμόγελο του Παιδιού», οποιαδήποτε στιγμή.

Make A wish – Κάνε μια Ευχή

Το Make-A-Wish είναι μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 και έκτοτε λειτουργεί απρόσκοπτα, έχοντας ως στόχο του να πραγματοποιεί τις επιθυμίες παιδιών ηλικίας 3 έως 18 ετών, με σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες. Στην ιστοσελίδα του Make A Wish, αναφέρεται ότι ένα εκπληκτικό ποσοστό που ανέρχεται στο 89% των παιδιών που η ευχή τους εκπληρώθηκε, παρουσίασαν βελτίωση στην κατάσταση της υγείας τους. Παράλληλα, το 96% των γονέων δηλώσαν ότι η πραγματοποιημένη αυτή ευχή του παιδιού τους, δυνάμωσε τις οικογένειές τους. Η δικιά μας στήριξη, αποτελεί τη μαγική δύναμη που καθιστά ικανό τον Οργανισμό να συνεχίζει.

Κιβωτός του Κόσμου

O ιερέας Αντώνιος Παπανικολάου, ο «ηθικός αυτουργός» της Κιβωτού του Κόσμου, ξεκίνησε την ιερατική του δράση το 1998 σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες τότε περιοχές, στον Κολωνό, στην Αθήνα. Παρατηρούσε καθημερινά  παιδιά, που ενώ θα έπρεπε να ήταν στο σχολείο σύχναζαν σε πλατείες. Έβλεπε ακόμη ανήλικους που αποτελούσαν μέλη ομάδων υψηλού κινδύνου, ενώ πάντα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους βρίσκονταν σε ανάγκη. Σιγά σιγά, πλησίασε αυτά τα παιδιά μέσω του μπάσκετ, προσπαθώντας να μιλήσει μαζί τους για τους προβληματισμούς τους και να τα βοηθήσει στις ανάγκες τους. Με τον καιρό κέρδισε την αποδοχή τους και σταδιακά και την εμπιστοσύνη τους. Με τη βοήθεια εθελοντών, δημιουργήθηκε η οργάνωση «Η Κιβωτός του Κόσμου», που έχει έως σήμερα έναν ευσεβή στόχο, να βγάλει όσα περισσότερα παιδιά από τη φτώχεια και την εγκατάλειψη και να τους προσφέρει τη δυνατότητα να «σταθούν στα πόδια τους». Για να συμβάλετε και εσείς στο έργο δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με την Κιβωτό.

Γιατροί του Κόσμου

Από το 1990, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, αποτελούν μια ιατρική ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, κομμάτι μιας μεγαλύτερης προσπάθειας, ενός Διεθνούς Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου, με 15 αντιπροσωπείες στον πλανήτη. Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τη θρησκεία, την ιδεολογία ή την πολιτική πεποίθηση. Με πλήθος προγραμμάτων στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, οι Γιατροί του Κόσμου προσφέρουν ιατρική περίθαλψη σε κοινωνικά ευπαθής ομάδες. Μακροπρόθεσμό τους στόχο αποτελεί η πρόθεση να κάνουν την υγεία, βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι Γιατροί του Κόσμου έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο και στα κύματα προσφύγων που έχουν αναζητήσει καταφύγιο τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Για να βοηθήσουμε και εμείς με τον τρόπο μας, μπορούμε να προσφέρουμε ενεργά, επικοινωνώντας μαζί τους.

hero-logo

Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανθρώπινης αλληλεγγύης. Κλείνοντας, θα πρέπει να υπενθυμίζουμε όλοι καθημερινά στον εαυτό μας τη φράση «Να είσαι ευγνώμων για όλα όσα έχεις» και να συμπληρώσουμε με μια ακόμη φράση που έχεις ως εξής: «Να προσφέρεις για όσο και για όσους μπορείς».

Η Σοφία Αμούντζια, Holistic Life Coach και πρωτοπόρος της ολιστικής ζωής, τις φετινές γιορτές δέχεται προσκλήσεις από ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά ή άτομα της Τρίτης Ηλικίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια εισαγωγική παρουσίαση ομαδικού coaching! Για τις μικρές ηλικίες, η Σοφία θα προτείνει ασκήσεις με παιγνιώδη μορφή, που θα στοχεύουν στη συνεργασία και στην ομαδικότητα. Κάθε ίδρυμα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της στο προσωπικό της email, για περεταίρω πληροφορίες.