Το τζόκινγκ είναι απόλαυση και τρόπος ζωής

Η απώλεια  περιττού βάρους είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους κάποιος ξεκινάει να κάνει τζόκινγκ, ακριβώς επειδή θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κάψει θερμίδες. 

 

 

Ο Μαρκ Σίμσον, της Αθλητικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου του Λάφμπορο, επισημαίνει κάτι που αγνοούμε οι περισσότεροι: πως κι αν ακόμα τρέξεις 20-30, είναι πιθανό να συνεχίσεις να καις θερμίδες ακόμη και λίγες ώρες μετά.

treximo_arxarious600_192414_N5MX30
Το τρέξιμο σου δίνει την αίσθηση της ελευθερίας, σου προσφέρει τη γνώση των δυνατοτήτων τού σώματός σου

Αν τρέχουμε συχνά γινόμαστε περισσότερο ανθεκτικοί, μπορούμε να ανταποκριθούμε σε πιο απαιτητικές εργασίες κι όταν κουραζόμαστε, ο οργανισμός επανέρχεται σε φυσιολογική λειτουργία πολύ πιο γρήγορα.

Επίσης, το  τζόκινγκ μάς χαρίζει αυτοπεποίθηση, ίσως περισσότερο από άλλα είδη άσκησης. Γιατί είναι η αίσθηση της ελευθερίας που σου προσφέρει, η γνώση των δυνατοτήτων του σώματος και η θετική  ψυχολογία από την αναμενόμενη απώλεια λίπους.

running
Με το τζόκινγκ καις περίπου 80 θερμίδες ανά χιλιόμετρο, χτίζεις μυϊκή μάζα, αυξάνεις τον μεταβολισμό σου

Μ ε το τζόκινγκ  καις περίπου 80 θερμίδες ανά χιλιόμετρο -για έναν άνθρωπο 70 κιλών- χτίζεις μυϊκή μάζα και αυξάνεις τον μεταβολισμό σου. Αν συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή, προσφέρει άλλη εμφάνιση και άλλη διάθεση.

Αυτά που προσφέρει όμως είναι πολύ περισσότερα. Μελέτη του Πανεπιστημίου Κόρνελ των Η.Π.Α. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που τρέχουν συχνά, παρουσιάζουν τη σεξουαλική ικανότητα νεότερων κατά 2 έως χρόνια ανδρών, με τις γυναίκες δρομείς να καθυστερούν να μπουν στην εμμηνόπαυση για ανάλογο χρονικό διάστημα.

Επειδή η σεξουαλική απόδοση ενδιαφέρει απ’ ό,τι φαίνεται τους άνδρες, να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι άντρες άνω των 50 που τρέχουν τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα, έχουν 30% μικρότερες πιθανότητες να πάθουν ανικανότητα από αυτούς που αθλούνται λιγότερο ή καθόλου.

merh_gia_treximo600_202595_63Q9J2
Κατά τον συγγραφέα της “Θετικής Εξάρτησης” Ουίλιαμ Γκλάσερ με το τρέξιμο νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι

Γενικά, η αερόβια άσκηση βοηθά στο να κόψουμε το κάπνισμα και να απαλλαγούμε από τη βουλιμία και την υπερκατανάλωση αλκοόλ, γεγογός που μας κάνει, όπως λέει και ο Ουίλιαμ Γκλάσερ, συγγραφέας του βιβλίου “Θετική Εξάρτηση”, να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.

Για να είσαι όμως ευτυχισμένος πρέπει να είσαι καλά στην υγεία σου. Το τρέξιμο μπορεί, γι’ αυτήν την περίπτωση, να θεωρηθεί το πιο επιτυχημένο δώρο. Βοηθάει στην καρδιά, στο αναπνευστικό και στο κυκλοφορικό. Ρίχνει  τους παλμούς της καρδιάς, επιτρέπει τη μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου, άρα αυξάνει το προσδόκιμο χρόνο ζωής.