Όταν ο απολογισμός χρονιάς γίνεται απολογισμός ζωής

Τα Χριστούγεννα θεωρούνται παραδοσιακά μια  ωραία, οικογενειακή γιορτή με ανταλλαγή συναισθημάτων και θετική ατμόσφαιρα.

 

 

Τα στολισμένα δέντρα, οι φορτωμένοι στολίδια δρόμοι, τα γλυκά εδέσματα, τα έθιμα χαρίζουν ένα διαφορετικό χρώμα, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίοδο του χρόνου, προσφέρουν γαλήνη, αγάπη, χαρά.

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Είναι κατ’ εξοχήν η γιορτή του σπιτιού, της οικογένειας, των φίλων, των συναισθηματικών συντρόφων, είναι η γιορτή που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Η καθημερινή πίεση, η έλλειψη χρόνου, δίνουν στα Χριστούγεννα μια διαφορετική δυνατότητα: μια καλή ευκαιρία να νιώσουν οι άνθρωποι τη ζεστασιά που τους έλειψε και να μοιραστούν απλές, όμορφες και λησμονημένες στιγμές.

3
Όπως σχεδόν όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν και για τη γιορτή των Χριστουγέννων δύο όψεις

Οι δύο όψεις

Όπως όμως σχεδόν όλα τα πράγματα στη ζωή, υπάρχουν και εδώ δύο όψεις.

Η μοναξιά μπορεί να γίνει πολύ έντονη την περίοδο των Χριστουγέννων.  Για κάποιους η έλλειψη συγγενών και φίλων παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία τους, καθώς η περίοδος των Χριστουγέννων ταυτίζεται με τις συνευρέσεις και την καλή παρέα. Όπως λέει και η ψυχολόγος Dr. Margaret Rutherford, οι φίλοι μας είναι η οικογένεια της επιλογής μας.  Την έχουμε δημιουργήσει από μόνοι μας.

Για άλλους η έλλειψη ερωτικού συντρόφου, που αυξάνει τη μελαγχολία και τις συχνές αναδρομές σε χαμένους παραδείσους. Οι σκέψεις, τα όνειρα και οι αναμνήσεις γίνονται πιο έντονα αυτήν την εποχή.

christmas-tv
Πολλοί αυτές τις ημέρες ξεδιπλώνουν το… ταλέντο τους στην αυτοκαταστροφή

Η χρονιά που φεύγει

Πολλοί ανάμεσά μας αυτές τις ημέρες ξεδιπλώνουν το… ταλέντο τους στην αυτοκαταστροφή, κάνοντας απολογισμό χρονιάς, που παίρνει τις διαστάσεις του απολογισμού ζωής. Αποτυχίες στη δουλειά, η βίωση κάποιου θανάτου αγαπημένου προσώπου, μας κάνουν πιο ευάλωτους στην κατάθλιψη των Χριστουγέννων.

Ο συγγραφές Ray Williams αναφέρει πως μερικοί άνθρωποι γίνονται καταθλιπτικοί λόγω της υπερβολικής εμπορευματοποίησης των Χριστουγέννων και της αδυναμίας τους -πόσο μάλλον τώρα με την οικονομική κρίση- να ανταποκριθούν.