Τι είναι πράσινο και έχει ευεργετικές ιδιότητες;

Το πράσινο τσάι παράγεται από τα φύλλα της “Camellia sinensis” που έχουν υποστεί ελάχιστη οξείδωση κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους. Προέρχεται από την Κίνα, αλλά έχει συνδεθεί με πολλούς πολιτισμούς σε όλη την Ασία.  Έχει πρόσφατα γίνει πιο διαδεδομένο στη Δύση, όπου το μαύρο τσάι έχει το παραδοσιακά τη πρώτη θέση στην κατανάλωση. Το πράσινο τσάι έχει γίνει η πρώτη ύλη για τα αποστάγματα που χρησιμοποιούνται σε διάφορα αφεψήματα, υγιεινές τροφές, συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά είδη. Πολλές ποικιλίες του πράσινου τσαγιού έχουν δημιουργηθεί στις χώρες όπου καλλιεργείται. Οι ποικιλίες αυτές μπορούν να διαφέρουν σημαντικά , λόγω των διαφοτερικών συνθηκών καλλιέργειας, τη μέθοδο καλλιέργειας, την επεξεργασία κατά την παραγωγή, και τον χρόνο συγκομιδής.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, το πράσινο τσάι έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών επιστημονικών και ιατρικών μελετών για να καθοριστεί το μέγεθος των μακροπρόσθεμων θετικών επιπτώσεων στην υγεία, με κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση του μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων ανάπτυξης καρδιακής νόσου και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Αν και το πράσινο τσάι δεν αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό αρκετά για να οδηγήσει σε άμεση απώλεια βάρους, ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού που περιέχει πολυφαινόλες και η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί την θερμογένεση και την ενισχύει την οξείδωση του λίπους, τονώνοντας τον μεταβολικό ρυθμό κατά 4%, χωρίς αύξηση του καρδιακού ρυθμού.

Η μέση περιεκτικότητα φλαβονοειδών σε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι είναι υψηλότερη από εκείνη στον ίδιο όγκο άλλων τροφίμων και ποτών που θεωρούνται παραδοσιακά ως υγιεινά, περιλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων, των χυμών λαχανικών ή του κρασιού. Τα φλαβονοειδή είναι μια ομάδα των φυτοχημικών που υπάρχουν στα περισσότερα φυτικά προϊόντα που έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική λειτουργία. Παρόλα αυτά η περιεκτικότητά σε φλαβονοειδή μπορεί να διαφέρει δραματικά μεταξύ των διαφόρων προϊόντων τσαγιού.

Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/Green_tea

Leave a Reply