“Τεχνολογία” ένας πραγματικός “πόνος” για τον αυχένα

Μπαίνουμε στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων μια περίοδο ανταλλαγής δώρων, στην κορυφή της λίστας επιθυμιών των περισσοτέρων βρίσκονται τεχνολογικά gadgets και gizmos. Οι ειδικοί ανησυχούν πως περισσότερα gadget ισοδυναμούν με περισσότερο πόνο για αυτούς που κάνουν μεγάλη χρήση.

Θα μιλήσουμε για τον “Αυχένα Κειμένου – Text Neck” που ναι σύμφωνα με του Ιατρό Kenneth K. Hansraj, διευθυντή χειρουργικής σπονδυλικής στήλης στο New York Spine Surgery & Rehabilitative Medicine είναι πραγματικότητα και μας λέει “Κάναμε μια μελέτη για το θέμα της κακής στάσης του σώματος και πώς σας επηρεάζει, ειδικά όταν κάνουμε χρήση ενός κινητού τηλεφώνου ή έξυπνης συσκευής. Είναι ένα μεγάλο φορτίο, και εκπληκτικό ποσό του βάρους που μεταφέρουμε γύρω από το λαιμό μας.”

Ακριβώς πόσο φορτίο προκαλεί στους μυς του αυχένα το σταθερό βλέμμα προς τα κάτω όταν κάνουμε χρήση κινητού;

O Hansraj μας λέει “Όταν η σπονδυλική μας στήλη βρίσκεται σε ουδέτερη στάση, το κεφάλι ζυγίσει γύρω στα 5 κιλά, όταν έχει κλήση μπροστά κατά 15 μοίρες ζυγίζει περίπου 12 κιλά και όταν έχει κλήση 45 μοίρες ζυγίζει περίπου 19 κιλά! Αν τώρα έχει κλήση 60 μοίρες ζυγίζει περίπου 22 κιλά.”

Η παραπάνω παρατήρηση είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι η πίεση των 22 κιλών επιβαρύνει μυς και νεύρα που είναι σχεδιασμένα να αντέχουν περίπου 5 κιλά βάρους και αυτό το φορτίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε βάθος χρόνου.

Πηγή: http://www.webmd.com