Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική

Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική προέρχεται από την αρχαία Κίνα και έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια χιλιάδων ετών. Οι επαγγελματίες της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής χρησιμοποιούν φυτικά φάρμακα και πρακτικές του σώματος, όπως ο βελονισμός και το tai chi, για τη θεραπεία ή την πρόληψη προβλημάτων υγείας. Στο δυτικό κόσμο η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική χρησιμοποιείται κυρίως ως συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας.

Ο βελονισμός θεωρείται γενικά ασφαλής μέθοδος θεραπείας όταν γίνεται από έμπειρο επαγγελματία, χρησιμοποιώντας αποστειρωμένες βελόνες. Το Tai chi και το τσι γκονγκ, δύο πρακτικές της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής είναι ασφαλείς όταν εκτελούνται από εξειδικευμένο θεραπευτή. Η επιλογή των βοτάνων και των φυτικών σκευασμάτων θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Υπήρξαν αναφορές για φυτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική που έχουν βρεθεί μολυσμένα με φυτοφάρμακα, τοξίνες, ή βαρέα μέταλλα που περιέχουν ή περιπτώσεις που να αναγραφόμενα συστατικά σε συσκευασίες δεν ανταποκρινόντουσαν στα πραγματικά. Επίσης χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν λαμβάνονται βότανα αφού υπάρχει πιθανότητα αλληλεπίδρασης με συμβατικές φαρμακευτικές θεραπείες που μπορεί να λαμβάνει το άτομο ή να μην είναι ασφαλή για ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές πρακτικές, συμπεριλαμβανομένου του βελονισμού, της καύσης βότανου πάνω από το δέρμα για την εφαρμογή θερμότητας στα σημεία βελονισμού), χρήση φυτικών σκευασμάτων, Tui Na (κινεζικό θεραπευτικό μασάζ), θεραπεία με ειδικές δίαιτες, tai chi και τσι γκονγκ (πρακτικές που συνδυάζουν συγκεκριμένες κινήσεις ή στάσεις, συντονισμένη αναπνοή, και την ψυχική εστίαση). Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική έχει τις ρίζες της στην αρχαία φιλοσοφία του Ταοϊσμού και χρονολογείται πάνω από 2.500 χρόνια. Υπάρχουν επίσης τα παραδοσιακά συστήματα της ιατρικής στην Ανατολική και Νότια Ασία άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας. Ορισμένα από αυτά τα συστήματα έχουν επηρεαστεί από την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, αλλά το καθένα έχει αναπτύξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Πηγή: http://nccam.nih.gov/health/whatiscam/chinesemed.htm#key

Leave a Reply