Ο τριψήφιος κωδικός και τα ενισχυτικά γεύσης

Τα ενισχυτικά γεύσης ή βελτιωτικά γεύσης προστίθενται στα τρόφιμα, προκειμένου να ενισχύσουν τη γεύση ή την οσμή που ήδη έχουν. Για παράδειγμα, βελτιωτικά γεύσης υπάρχουν σε σάλτσες, σούπες, προμαγειρεμένα τρόφιμα, σε αρκετά τυποποιημένα σνακ, σε ζαχαρώδη, γλυκίσματα και αναψυκτικά που κυκλοφορούν σήμερα στο εμπόριο.

Μάλιστα, προκειμένου να διευκολυνθεί ο καταναλωτής και να διακρίνει εάν τα ενισχυτικά γεύσης είναι ασφαλή για την υγεία του, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθιερώσει το γράμμα Ε και έναν αριθμό -με τον οποίο κωδικοποιούνται και ονοματίζονται οι ουσίες- να αναγράφονται στις ετικέτες συσκευασίας των τροφίμων σε όλη την Ε.Ε.

Έτσι, λοιπόν, ο τριψήφιος κωδικός από το Ε620 έως το Ε640 έχει σχέση με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση και τη βελτίωση της γεύσης.

2
Κάποια ενισχυτικά γεύσης ενδέχεται, σε μεγάλες δόσεις, να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ενισχυτικά γεύσης είναι το Ε620 ή αλλιώς γλουταμινικό οξύ, ευρεία χρήση του οποίου αλλά και των αλάτων του γίνεται στην Κίνα.

Αξίζει, ωστόσο, να επισημάνουμε πως κάποια από αυτά έχει παρατηρηθεί πως σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στο νευρικό σύστημα και στον εγκέφαλο, ενώ κάποια άλλα είναι επικίνδυνα για εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους, υπογλυκαιμικούς ασθενείς και καρδιοπαθείς.