Κάπνισμα: Το πνεύμα πρόθυμο, η σαρξ ασθενής;

Μια νυχτερινή έξοδος, η συνάντηση με φίλους ή ένα ωραίο γεύμα συνδυάζονται συχνά με το κάπνισμα, που έχει ταυτιστεί με την ψευδαίσθηση της χαλαρής και ευχάριστης διάθεσης. Ωστόσο, αυτή η τόσο απλή κίνηση, να ανάψουμε ένα τσιγάρο, μπορεί να οδηγήσει σε συνέπειες, πολλές και μη αναστρέψιμες, για την υγεία και τον οργανισμό μας.

Δυστυχώς, η συνήθεια του καπνίσματος χαρίζει στη χώρα μας μια θλιβερή πρωτιά. Στην Ελλάδα καταγράφονται τα μεγαλύτερα ποσοστά καπνιστών, τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, καθώς και παθητικού καπνίσματος στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Χαρακτηριστική είναι η στάση των Ελλήνων απέναντι στον νόμο κατά του καπνίσματος που ψηφίστηκε στην ελληνική Βουλή επί υπουργίας (στο υπουργείο Υγείας) του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εναρμονίζοντας την ελληνική με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η οποία πήγε να εφαρμοστεί αλλά συνάντησε τεράστιες αντιδράσεις.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό -αλλά όχι αρκετό- το γεγονός ότι επτά στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πρόθυμοι να κόψουν το κάπνισμα.

0522
Το μακροχρόνιο κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, εγκεφαλικά επεισόδια, αγγειοπάθειες, πεπτικό έλκος, προκαλεί σπερματικές ανωμαλίες, προσβάλλει την υγεία των εγκύων και των εμβρύων, αφυδατώνει την επιδερμίδα

Οι συνέπειες του καπνίσματος

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από επιστήμονες σε παγκόσμια κλίμακα, το μακροχρόνιο κάπνισμα, στο οποίο είναι εθισμένο ήδη το 1/3 του πληθυσμού της γης, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, όπως: καρκίνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, εγκεφαλικά επεισόδια, αγγειοπάθειες, πεπτικό έλκος.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα, προκαλεί σπερματικές ανωμαλίες και προσβάλλει την υγεία των εγκύων και των εμβρύων.

Οι αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος όμως δεν σταματούν εδώ! Η επιδερμίδα αφυδατώνεται, χάνει τα θρεπτικά της συστατικά και το δέρμα αποκτά ρυτίδες.

Εκτός των άλλων, το κάπνισμα, είναι και μια δαπανηρή συνήθεια, καθώς ένας καπνιστής εκτιμάται ότι ξοδεύει κάποιες χιλιάδες ευρώ ετησίως για να ικανοποιήσει την ανάγκη του για τσιγάρο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί, μάλιστα, ότι με βάση τα παραπάνω δεδομένα οι θάνατοι εξαιτίας του καπνίσματος θα έχουν αυξηθεί μέχρι το 2020 σε 10.000.000 κάθε χρόνο.

Αναμφίβολα το κάπνισμα είναι από τους χειρότερους εχθρός της ανθρώπινης υγείας, καθώς μέσω της νικοτίνης, της ουσιοεξαρτητικής ουσίας που περιέχεται, δημιουργεί εθισμό. Που σημαίνει πως ο καπνιστής πρέπει να διαθέτει ισχυρή προσωπική βούληση και να έχει αμέριστη ιατρική συμπαράσταση, ώστε να καταφέρει να κόψει το τσιγάρο και να απεξαρτηθεί από αυτό.

Μπορεί κάποιος καπνιστής να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος;

Η άρση των συνεπειών είναι μια δικαιολογία για να αρνηθεί ο καπνιστής να κόψει το κάπνισμα.

Παρ’ όλα αυτά, ο οργανισμός μπορεί να ενισχυθεί με καλή διατροφή, με τη συμμετοχή του σε διάφορες μορφές άσκησης και διαλογισμού.