Athlesis: Μπείτε στο Υπέροχο Αρχοντικό που Μεταμορφώθηκε στον πιο Στιλάτο Χώρο Άθλησης

thehomeissue_athlesis001-620x354
Απέναντι από το σπίτι που κάποτε έμενε η Μελίνα Μερκούρη, στο κέντρο της Αθήνας, ένα παλιό αρχοντικό απέκτησε ξανά ζωή με μια μοναδική αρχιτεκτονική μετατροπή, αποκτώντας μία πολύ πρωτότυπη χρήση. Θαυμάστε το!

Μια πόλη με τόσο μακρά ιστορία όπως η Αθήνα κουβαλά μια μακρά αρχιτεκτονική ιστορία, που κυμαίνεται από μαρμάρινα αρχαία μνημεία, περνά από βυζαντινές εκκλησίες και περιλαμβάνει όλη την αρχιτεκτονική ανάπτυξη των τελευταίων δύο αιώνων. Αυτή η ιστορία, όμως, δεν τυχαίνει πάντα του σεβασμού που της αξίζει. Έτσι, υπάρχει στην πρωτεύουσα πληθώρα υπέροχων κτιρίων τα οποία είτε δεν χρησιμοποιούνται είτε χρησιμοποιούνται χωρίς κανέναν σεβασμό στην αρχιτεκτονική τους.

Το κτίριο της Τσακάλωφ 25 είναι βγαλμένο από άλλη εποχή, αλλά μετά την ανακαίνισή του μπορεί να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον.

Ευτυχώς, υπάρχουν πάντα άνθρωποι με όραμα οι οποίοι παίρνουν τέτοια κτίρια και τους δίνουν νέα ζωή με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία και την αρχιτεκτονική τους. Μια τέτοια αξιοθαύμαστη κίνηση είναι και το νέο γυμναστήριο Athlesis, στην Τσακάλωφ 25, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό αρχοντικό τεσσάρων επιπέδων το οποίο χτίστηκε λίγο πριν το 1920. Αρχικά, και για μερικές δεκαετίες, χρησίμευσε ως πολυτελής κατοικία για οικογένειες εύπορων εμπόρων και πολιτικών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, είχε γίνει εμπορικό κατάστημα που άλλαζε συχνά χρήσεις.

Το τραπέζι της ρεσεψιόν φτιάχτηκε από τις παλιές πόρτες του κτιρίου.

Η ομάδα που έστησε το Athlesis, οι γυμναστές Παναγιώτης Δορμπαράκης και Νίκος Γαζέτας, πήρε το κτίριο με σκοπό να το ανακαινίσει με τρόπο που να αναδεικνύει την ιστορία του και να κάνουν μια πρόταση για άθληση όπως δεν έχει ξαναγίνει. Η αρχιτέκτονας Μαριάνθη Κτιστάκη ανέλαβε τη μελέτη του κτιρίου έκτασης 520 τ.μ. με αποστολή να φτιάξει όχι μόνο έναν χώρο που να λειτουργεί σαν υπερσύγχρονο γυμναστήριο, αλλά και να αναδείξει ένα ζωντανό κομμάτι της αρχιτεκτονικής ιστορίας του κέντρου.

Φαντάζεστε να κάνετε γυμναστική κάτω από ένα τέτοιο αρχοντικό ταβάνι;

Το πρώτο βήμα ήταν η ενίσχυση της στατικότητας του κτιρίου με εσωτερική μεταλλική κατασκευή. Επίσης, το κτίριο ήταν χτισμένο από πέτρα και είχε μερικές μεταγενέστερες τροποποιήσεις με πλινθόχτιστους τοίχους. Στην ανακαίνιση δεν πειράχτηκε κανένας πέτρινος τοίχος και όσο λιγότεροι γινόταν από τους πλινθόχτιστους. Επίσης έγινε συντήρηση και ανάδειξη των υπέροχων γύψινων ταβανιών.

Η αίθουσα TRX με θέα τα αρχοντικά της Τσακάλωφ.

Το αποτέλεσμα είναι μία τελείως καινούργια πρόταση, ένας νέος τρόπος άθλησης που επικεντρώνεται στον άνθρωπο και την προσωπική σχέση με τον πελάτη. Το Athlesis δεν είναι ένα απρόσωπο γυμναστήριο σαν όλα τα υπόλοιπα, αλλά ένα εξαιρετικά καλόγουστο περιβάλλον εκγύμνασης, με ανοιχτούς χώρους και υπέροχα αρχιτεκτονικά στολίδια από άλλη εποχή. Το αποτέλεσμα επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν γυμναστική μέσα σε ένα κομμάτι της ιστορίας της πόλης, που ταυτόχρονα είναι τόσο φιλικό όσο το σπίτι τους.

Στον δεύτερο όροφο μπορεί να βρει κανείς τις αίθουσες για το personal training καθώς και τα πιο σύγχρονα μηχανήματα γυμναστικής.

Ένα τέτοιο ξεχωριστό κτίριο δεν θα μπορούσε βέβαια παρά να είναι και ένα ξεχωριστό γυμναστήριο, και το Athlesis επιβεβαιώνει την υπόσχεσή του παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που στοχεύουν σε μικρές ομάδες 5-10 ατόμων και personal training.

Ο χώρος άθλησης στο ισόγειο παντρεύει τα υπερσύγχρονα μηχανήματα με τη διαρρύθμιση ενός παλιού αρχοντικού και την υψηλή αισθητική.

Η προσοχή που δίνει η ομάδα σε κάθε έναν πελάτη ξεχωριστά έχει σαν αποτέλεσμα την καλύτερη δυνατή ποιότητα εκγύμνασης. Άλλο ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι η νέα μέθοδος πληρωμής που χρησιμοποιεί το Athlesis -εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα- που δεν είναι καθόλου δεσμευτικός, αφού συνδέεται με τη χρήση και όχι με εφάπαξ πληρωμές. Γιατί ο άνθρωπος του μέλλοντος είναι -και πρέπει να είναι- ευέλικτος.

Η αίθουσα του spinning με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό βρίσκεται σε ένα από τα υπνοδωμάτια του παλιού αρχοντικού.

Στο ισόγειο λειτουργεί ένας πλήρως εξοπλισμένος χώρος γυμναστικής με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και ελεύθερα βάρη, ενώ στο υπόγειο έχουν διαμορφωθεί τα αποδυτήρια του γυμναστηρίου. Στον ημιώροφο παρέχονται προσωπικές υπηρεσίες μασάζ και αποθεραπείας.

Τα μίνιμαλ αποδυτήρια του γυμναστηρίου που βρίσκονται στο υπόγειο.

Κάθε πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνεχώς αναγεννιέται και εξελίσσεται. Το θέμα, βέβαια είναι η εξέλιξη αυτή να γίνεται με σεβασμό στην παράδοση και την αρχιτεκτονική ιστορία της. Κινήσεις σαν αυτή του Athlesis μας δείχνουν ότι η Αθήνα έχει αρχίσει να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.