Δεν είναι μόνο το τι τρώμε ή αν θέλετε τι υλικά αγοράζουμε για να φτιάξουμε κάτι να φάμε, ώστε να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, αλλά και ο τρόπος που τo μαγειρεύουμε.Πώς δηλαδή παρασκευάζουμε και μαγειρεύουμε το καθημερινό φαγητό μας. Εάν χρησιμοποιούμε μαγείρεμα στην κατσαρόλα, στον φούρνο, στον ατμό, στην ψησταριά ή το τηγάνι.
Ακόμη, θα πρέπει να είμαστε αυστηροί στους χρόνους μαγειρέματος και ψησίματος για κάθε είδος τροφών. Αν θέλουμε να βράσουμε για παράδειγμα λαχανικά, δεν θα πρέπει να βάλουμε μεγάλη ποσότητα νερού και να μην τα μαγειρέψουμε για πάρα πολύ ώρα, καθώς, με αυτόν τον τρόπο, όλα τα θρεπτικά συστατικά θα αλλοιωθούν ή θα καταστραφούν.
Λόγω του μειωμένου συνήθως χρόνου που έχουμε στη διάθεσή μας, κάποιες φορές μαγειρεύουμε ένα φαγητό σε υψηλές θερμοκρασίες, με αποτελέσματα το ίδιο απογοητευτικά.
Προσοχή κατά το μαγείρεμα θα πρέπει να δώσουμε και στο πόσο λίπος θέλουμε τελικά να εντάξουμε στο φαγητό μας.
Είναι απαραίτητο:
- Να αφαιρέσουμε τουλάχιστον το λίπος που φαίνεται από το κρέας και να βγάλουμε την πέτσα από το κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα.
- Να ζητάμε από τον χασάπη μας άπαχο κρέας και να αντικαθιστούμε τον κιμά (χοιρινό, μοσχαρίσιο, αρνίσιο) με κιμά κοτόπουλου ή γαλοπούλας.
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε ομελέτα, να την κάνουμε με 2 ασπράδια και 1 κρόκο.
- Να αντικαταστήσουμε την κρέμα γάλακτος με γάλα χαμηλών λιπαρών και κορν-φλάουρ ή σάλτσα ντομάτας.
- Μπορούμε να βάλουμε στην κατσαρόλα μια μικρή σχάρα και πάνω της να μαγειρεύουμε το κρέας, ώστε το λίπος να πηγαίνει στον πάτο της κατσαρόλας.
- Μπορούμε να χρησιμοποιούμε εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος, όπως το ποσέ και το ψήσιμο στον ατμό, ώστε να αποφύγουμε να τηγανίσουμε και να σοτάρουμε τα φαγητά μας.