Κατάθλιψη: Αντιμετωπίστε την με άσκηση και διατροφή

Στην Ελλάδα η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης έκανε ακόμη πιο έντονα τα φαινόμενα κατάθλιψης, με τα περιστατικά των καταγεγραμμένων καταθλιπτικών περιπτώσεων να παρουσιάζουν ραγδαία ανάπτυξη.

Τι οδηγεί έναν άνθρωπο στην κατάθλιψη; Πολλοί.

Η δυσκολία του να ανταποκριθεί στις αυξημένες κοινωνικές, οικονομικές και άλλες απαιτήσεις της καθημερινότητας: στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, στις ομαλές σχέσεις με φίλους, εραστές και συζύγους, στα οικονομικά προβλήματα που καταλήγουν στην αίσθηση του αδιέξοδου.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Αρνητική αυτοεκτίμηση και κλείσιμο στον εαυτό του. Ανασφάλεια, θλίψη, απογοήτευση όχι μόνο από τους άλλους.  Καταθλιπτική διάθεση τις περισσότερες ώρες της ημέρας, αυξομειώσεις της όρεξης και της ποιότητας του ύπνου, σκέψεις αυτοκτονίας κ.λπ.

Τα μνημόνια και η σαρωτική φορολόγηση οδήγησαν πολλούς Έλληνες όλων των κοινωνικών στρωμάτων στην εντατικοποίηση των προσπαθειών τους, ώστε να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους και τους ανθρώπους τους έναν αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης, μόνο που στις περισσότερες των περιπτώσεων συνοδεύτηκε από έλλειψη ικανοποιητικού αποτελέσματος.

DOC_20121009_1034413_K__________________
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ρυθμίζουν την έκκριση νευροδιαβιβαστών και ορμονών ώστε να ισορροπήσει ο οργανισμός, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα

Υπάρχουν όμως κι άλλες αιτίες που “σπρώχνουν” στην κατάθλιψη:

  • Ο χωρισμός από μια σχέση ή το διαζύγιο
  • Αντίξοες οικογενειακές συνθήκες
  • Τραυματικά γεγονότα, ψυχολογική ή σωματική κακοποίηση στην παιδική ή εφηβική ηλικία
  • Απουσία οικογενειακής ή κοινωνικής υποστήριξης

Η στατιστική είναι άκρως ανησυχητική: ένας στους πέντε ενήλικες κάποια στιγμή στη ζωή του θα εμφανίσει καταθλιπτικά συμπτώματα. Και μάλιστα, ακόμη και οι θεραπευμένοι αντιμετωπίζουν την πιθανότητα υποτροπής σε ποσοστό 90% σε βάθος μιας διετίας από τη διακοπή της αγωγής.

Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι τόσο η θεραπευτική, φαρμακευτική αγωγή, συνηθισμένη σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά η πρόληψη.

Οι διαταραχές που προκαλούνται με την κατάθλιψη οφείλονται σε δυσλειτουργίες του νευρικού και ενδοκρινικού συστήματος. Ο οργανισμός αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα με την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών. Στόχος, λοιπόν, να ρυθμιστεί η έκκριση νευροδιαβιβαστών και ορμονών ώστε να ισορροπήσει ο οργανισμός. Αυτό κάνουν και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, χωρίς όμως μόνιμα αποτελέσματα.

Ολιστική αντιμετώπιση

Σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες η τακτική άσκηση (ακόμη και δεκάλεπτη την ημέρα), σε συνδυασμό με την έκθεση στο ηλιακό φως (μια βόλτα με ήλιο χωρίς γυαλιά), ευνοούν την έκκριση της σεροτονίνης, μια ορμόνη που φτιάχνει τη διάθεση.

Τους νευροδιαβιβαστούς που συμβάλλουν στην καλή διάθεση μπορούν να τους επηρεάσει θετικά η διατροφή που είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα και σε βιταμίνες συμπλέγματος Β και C, που τονώνουν το νευρικό σύστημα.

νεανική-κατάθλιψη-780x542
Η στοχευμένη διατροφή και η καθημερινή άσκηση μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των εκδηλώσεων της κατάθλιψης

Ακόμη, μια διατροφή πλούσια σε καλούς  υδατάνθρακες, εξασφαλίζει μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης στον οργανισμό, που οδηγεί στη δημιουργία της σεροτονίνης που επίσης ρυθμίζει τη διάθεσή μας.

Με αυτόν τον τρόπο:

  • Κάνουμε καλό στο καρδειαγγειακό μας σύστημα
  • Μειώνουμε την πιθανότητα εκδήλωσης αθηροσκλήρυνσης (λιπαρές εναποθέσεις μέσα στα αγγεία)
  • Περιορίζουμε την κυκλοθυμικότητα, τη θλίψη και τα αρνητικά συναισθήματα

Holistic Fitness Team