Ύπνος και Ευεξία

Ο ύπνος είναι μία φυσιολογική διαδικασία απαραίτητη για τη σωματική και την ψυχική υγεία του ανθρώπου. Ο καλός ύπνος δεν είναι απλώς μια απόλυτα βασική ανάγκη του ανθρώπου, αλλά επιπλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ευεξία και την καλή ποιότητα ζωής. Τα προϊόντα ύπνου που κατασκευάζονται από 100% φυσικά υλικά, δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να  απολαμβάνουμε άνετο, ξεκούραστο και ποιοτικό ύπνο κάθε βράδυ και να ξυπνάμε ανανεωμένοι κάθε πρωί για να αντιμετωπίζουμε με όρεξη τις προκλήσεις της ζωής.

στρωματα-υπνου-τιμες-2Ωστόσο, μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις χώρες της Ευρώπης έδειξε ότι ο 1 στους 3 ενήλικες αντιμετωπίζει πρόβλημα ύπνου που σχετίζεται είτε με την ποιότητα είτε με την ποσότητα του ύπνου.

Το πρόβλημα είναι συχνότερα στις γυναίκες, σε εργαζομένους σε βάρδιες και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η αϋπνία μπορεί να συνδέεται με ιατρικά θέματα αλλά και με το άγχος και την υπερένταση της καθημερινότητας.

Η ποσότητα του ύπνου που είναι απαραίτητη διαφέρει από άτομο σε άτομο και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία, η κληρονομικότητα, οι καθημερινές δραστηριότητες, ο τρόπος ζωής, η άσκηση κ.ά. Ένας καλός ύπνος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγίωση της μνήμης και της μάθησης, στην καλή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, ευνοεί την κυτταρική ανάπτυξη και επιδιόρθωση καθώς και τη βελτίωση της διάθεσης. Η στέρηση του ύπνου μειώνει τα αποτελέσματα στις γνωστικές δοκιμασίες και επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης ενώ έχει συσχετιστεί και με αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η έλλειψή του σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου για λοιμώξεις.

Ο ύπνος είναι σημαντικός κατά την παιδική και εφηβική ηλικία γιατί κατά τη διάρκεια του βαθέως ύπνου εκκρίνεται η αυξητική ορμόνη.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου πραγματοποιείται η ανανέωση και επιδιόρθωση των κυττάρων γεγονός που καθιστά τον ύπνο πολύτιμο σύμμαχο της υγείας και της ομορφιάς.

Ύπνος_2

Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου διακόπτεται η λειτουργία του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει τη διάθεση, τα συναισθήματα και την κοινωνική λειτουργικότητα διασφαλίζοντας τη βέλτιστη απόδοσή του κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμάται κανείς από 7 έως 9 ώρες ημερησίως. «Η γυμναστική, ο ύπνος και η σωστή διατροφή αποτελούν το τρίπτυχο της υγείας και σχετίζονται μεταξύ τους» λέει η Dr. Phyllis Zee, καθηγήτρια νευρολογίας και διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στο πανεπιστήμιο Northwestern University στο Σικάγο. Ένας καλός βραδινός ύπνος έχει ως αποτέλεσμα να κάνει κανείς μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης άσκηση αργότερα μέσα στην ημέρα. Αντίθετα, λίγες ώρες ύπνου οδηγούν σε μειωμένα κίνητρα για άσκηση.

υπνος