Φθινοπωρινά φρούτα και υγεία

«Κάθε πράγμα στον καιρό του…», λέει ο λαός μας και αυτή τη συμβουλή ακολουθεί στο θέμα της διατροφής και ο ολιστικός τρόπος αλλαγής της ζωής που προωθεί η Holistic Fitness και η πρωτοπόρος, σε αυτόν τον τομέα, στην Ελλάδα, Σοφία Αμούντζια. Σύμφωνα με εκατοντάδες έρευνες ξένων αλλά και ελληνικών πανεπιστημίων κάθε προϊόν πρέπει να καταναλώνεται στην εποχή που το παράγει η φύση. Σε διαφορετική περίπτωση έχει υποστεί «επεμβάσεις», οι οποίες θα περάσουν και στον οργανισμό μας.

Μπορεί το Φθινόπωρο να μη φημίζεται για την πλούσια παραγωγή του σε φρούτα και λαχανικά, όμως, και αυτή η εποχή, έχει τη δικιά της σοδειά. Κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή του Φθινοπώρου έχουν τα μήλα, τα αχλάδια, τα ρόδια, τα πορτοκάλια, τα κυδώνια, τα γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια αλλά και τα ακτινίδια. Κάθε ένα από αυτά διαθέτει τις δικές του βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, πολύτιμα για την υγεία μας. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες από την Holistic Fitness Team θα σας δώσουν ειδικές συμβουλές επάνω στη διατροφή αλλά ας δούμε κάποια από τα οφέλη αυτών των πολύτιμων καρπών.753a82091bdf93df272697e1f26229c2_XL

Το μήλο, έλεγαν οι πρόγονοί μας ότι «κάνει τον γιατρό πέρα, και αυτό πραγματικά συμβαίνει. Περιέχει βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα καθώς και φυτικές ίνες. Μειώνει την κακή χοληστερίνη και, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Φημισμένα στην Ελλάδα είναι τα μήλα του Πηλίου.

Tα πορτοκάλια θεωρούνται, διεθνώς, το πιο δημοφιλές φρούτο. Περιέχουν βιταμίνες A, B και C είναι καλή πηγή φολικού οξέως, ασβεστίου, σιδήρου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου και νατρίου. Ως χυμός διατηρεί πολλά από τα πολύτιμα στοιχεία του αλλά καλό θα είναι να καταναλώνεται μέχρι και το απόγευμα.grapefruit27

Ιδανικά για δίαιτα είναι και γκρέιπφρουτ. Συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης και στην απώλεια βάρους. Διαθέτουν αντίστοιχες βιταμίνες με το πορτοκάλι και συνδυάζονται για χυμούς. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα μανταρίνια. Τα αχλάδια μπορεί να συλλέγονται τον Σεπτέμβριο αλλά διατηρούνται μέχρι και τον Χειμώνα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Έχουν λίγες θερμίδες και συνιστώνται για δίαιτες.

Τα ρόδια, σύμφωνα με έρευνες, αποτελούν «βόμβα» υγείας για τον οργανισμό. Περιέχουν πολλές βιταμίνες A, C και E, αντιοξειδωτικές ουσίες (τανίνες, πολυφαινόλες κλπ), σίδηρο, κάλιο κ.α ενώ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα. Καταναλώνονται και σε σαλάτες, μαζί με γιαούρτι και βρώμη αλλά γίνονται και ωραίος χυμός, ο οποίος είναι περιζήτητος σε Ταϊλάνδη, Τουρκία κλπ. Ένα ρόδι θα μας δώσει, περίπου, 100 θερμίδες.

Τα ακτινίδια μπορεί να μη διεκδικούν… τίτλους εμφάνισης αλλά κερδίζουν σε βιταμίνες. Η θερμιδική τους αξία είναι χαμηλή και μπορούμε να τα καταναλώσουμε σε ωραίες φρουτοσαλάτες. Επίσης βοηθάνε και στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αυτόν τον μήνα παράγονται και τα κυδώνια. Ένα φρούτο που το τρώμε περισσότερο ψητό παρά ωμό. Διαθέτουν βιταμίνες Α, Β και C καθώς και σίδηρο, κάλιο και φώσφορο.