Πώς υπολογίζουμε τις ποσότητες νατρίου από την ετικέτα

Οι μεγάλες ποσότητες νατρίου πιέζουν την καρδιά, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, η αυξημένη κατανάλωση διατροφικού νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Ο Dr. Briant Storm, πρόεδρος Ινστιτούτου Ιατρικής Επιτροπής που ανέλυσε τα αποτελέσματα έρευνας για το νάτριο του New England Journal of Medicine αναφέρει: «Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια», αφού η υψηλή κατανάλωση νατρίου ευθύνεται για 1,65 εκατ. θανάτους παγκοσμίως, κάθε χρόνο.

Το νάτριο όμως προσφέρει και κάποια ωφέλη, άρα χρειάζεται στον οργανισμό. Πρόκειται για έναν ηλεκτρολύτη που βοηθάει το σώμα να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών, στη διάρκεια μιας άσκησης, λέει η Nancy Rodriguez, καθηγήτρια στις επιστήμες διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Connecticut, US. 

NaCl_cryst2
Για να υπολογίσουμε εάν ένα τρόφιμο είναι πλούσιο σε νάτριο, θα πρέπει να διαβάσουμε την ετικέτα με τη διατροφική επισήμανση

Πώς μπορείς όμως να υπολογίσεις πόσο νάτριο καταναλώνεις μέσω των τροφών;

Τα 3/4 της πρόσληψης νατρίου, στατιστικά, προέρχεται από τις επεξεργασμένες τροφές, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μπορούμε να ελέγχουμε τι τρώμε.

Για να υπολογίσουμε εάν ένα τρόφιμο είναι πλούσιο σε νάτριο, θα πρέπει να διαβάσουμε την ετικέτα με τη διατροφική επισήμανση.

Για παράδειγμα:

  • εάν ένα τρόφιμο περιέχει στα 100g περισσότερο από 0,6g νατρίου ή 1,5g αλατιού τότε είναι υψηλό σε νάτριο/αλάτι.
  • εάν ένα τρόφιμο περιέχει στα 100g ποσότητα μεταξύ των προηγούμενων τιμών, τότε είναι μέτριο σε νάτριο/αλάτι
  • εάν ένα τρόφιμο περιέχει στα 100g 0,1g νατρίου ή 0,3g αλατιού ή λιγότερο, τότε είναι χαμηλό σε νάτριο/αλάτι
  • εάν ένα τρόφιμο περιέχει στα 100g όχι περισσότερο από 0,004g νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού, τότε είναι πολύ χαμηλό σε νάτριο/αλάτι, ενώ για τα εμφιαλωμένα νερά ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός ισχύει όταν η περιεκτικότητα του νατρίου δεν είναι μεγαλύτερη από 0,7mg στα 100ml
  • εάν ένα τρόφιμο περιέχει στα 100g όχι περισσότερο από 0,005g νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού, τότε είναι ελεύθερο σε νάτριο/αλάτι, ενώ για τα εμφιαλωμένα νερά ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός ισχύει όταν η περιεκτικότητα του νατρίου δεν είναι μεγαλύτερη από 0,1mg στα 100ml