Πώς να προλάβετε τον καρκίνο του μαστού

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού αποτελεί καίρια υπόθεση για μια γυναίκα, καθώς η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν είναι κληρονομική αλλά περιβαλλοντική. Εξαρτάται, δηλαδή, από τον τρόπο με τον οποίο έχει επιλέξει να ζει.

Παρ’ όλα αυτά, ενώ αυξάνονται οι σχετικές περιπτώσεις, τα τελευταία 25 χρόνια μειώνεται η θνησιμότητά τους.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο και του «Imperial College» του Λονδίνου, το 40% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε προληφθεί, εάν οι παθούσες έκαναν προληπτικές εξετάσεις, έκοβαν το τσιγάρο και τα πολλά ποτά, φρόντιζαν το βάρος τους, ακολουθούσαν υγιεινή διατροφή, έπιναν λιγότερο αλκοόλ και ασκούνταν συστηματικά.

97145
Ο καρκίνος του μαστού αν διαγνωστεί σε πολύ αρχικό στάδιο, μπορεί να θεραπευτεί

Μαστογραφία

Η πρώιμη διάγνωση, μέσω της μαστογραφίας, είναι σημαντικότατη, καθώς αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί σε πολύ αρχικό στάδιο, μπορεί να θεραπευτεί. Η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται, μετά τα 40 κάθε χρόνο, επειδή ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου αυξάνει.

Κάπνισμα- Αλκοόλ

Σύμφωνα και πάλι με έρευνες το άμεσο κάπνισμα και το παθητικό αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες, όσο και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ επισημαίνει ότι 1-2 ποτήρια αλκοόλ την ημέρα αυξάνουν κατά 32% τον κίνδυνο, ενώ 3-5 ποτά την ημέρα τον φέρνουν κοντά στο 51%. Κι αυτό επειδή το αλκοόλ επεμβαίνει στο μεταβολισμό των οιστρογόνων.

Άσκηση

Η άσκηση, που έτσι κι αλλιώς δημιουργεί ευεξία, βελτιώνει τους μύες, προκαλεί καλή διάθεση, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, συμβάλλει στην πρόληψη και του καρκίνου. Αυτό δεν σημαίνει πως κάποιος θα πρέπει να καταγίνεται με εξαντλητική άσκηση. Η πενθήμερη άσκηση, για τουλάχιστον 30 λεπτά, αποτελεί μια ουσιαστική επιλογή.

Διατροφή

Μπορεί οι αναφορές στην προσεγμένη διατροφή να εστιάζουν στην αισθητική, όμως αυτή βοηθά όχι μόνο στα καρδιαγγειακά προβλήματα αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η «έτοιμη» τροφή (junk food) δεν προσφέρει στον οργανισμό παρά κορεσμένα λιπαρά, σε αντίθεση με τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια (τα πλούσια σε καλά λιπαρά) και την παραδοσιακή μας διατροφή (π.χ. όσπρια).

Holistic Fitness Team