Πώς αλληλοεπηρεάζονται φάρμακα και διατροφή

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν τον ρυθμό μεταβολισμού των φαρμάκων; Που κάνουν αποτελεσματικά ή εξουδετερώνουν τη λήψη φαρμάκων; Κι όμως υπάρχουν… Τα συστατικά της τροφής μπορούν να επηρεάσουν τον ρυθμό μεταβολισμού των φαρμάκων είτε αυξάνοντάς τον είτε μειώνοντάς τον.

1
Oι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, το ψήσιμο στη σχάρα, ο χυμός γκρέιπφρουτ, τα ινδόλια και οι φλαβόνες αυξάνουν τον μεταβολισμό των φαρμάκων

Συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες, τα αμινοξέα, το ψήσιμο στη σχάρα -ιδιαίτερα του βοδινού κρέατος-, ο χυμός γκρέιπφρουτ, τα ινδόλια και οι φλαβόνες αυξάνουν τον μεταβολισμό των φαρμάκων, ενώ αντίθετα το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και οι δίαιτες, οι οποίες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, τον μειώνουν.

Δηλαδή, υπάρχει -και είναι λογικό- αλληλεπίδραση των συστατικών των τροφίμων με την απορροφητικότητα (αύξηση ή μείωσή της) ή τον μεταβολισμό των φαρμάκων και άρα η αποτελεσματικότητα των δεύτερων, στη ουσία, δείχνει να εξαρτάται και από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε. Από την άλλη πλευρά, και τα φάρμακα επιδρούν στη διαιτητική κατάσταση του οργανισμού.