Πρωτεΐνες και υδατάνθρακες: η καύσιμη ύλη του οργανισμού

Ο οργανισμός για να είναι υγιής απαιτεί ενέργεια που του την προσφέρουν οι τροφές. Μέσω αυτών υδατάνθρακες και πρωτεΐνες “απελευθερώνουν” άμεσα ενέργεια (υδατάνθρακες) ή έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα (πρωτεΐνες). Οι υδατάνθρακες επιτρέπουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα να είναι εύρωστο και να λειτουργεί με ταχύτητα, ενώ οι πρωτεΐνες προσφέρουν δύναμη και υποστηρίζουν τον μυικό ιστό.

Πώς δρουν οι φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατανθράκων και υπάρχουν στα φύλλα, τα κλαδιά και τις ρίζες των φυτών. Γενικώς, υδατάνθρακες εμπεριέχονται στα φρούτα (σε ποσοστό 15γρ./100γρ.), στα προϊόντα με άμυλο, όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες και το ψωμί (15 γρ. υδατάνθρακα) και στα λαχανικά (είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες -μόλις 5γρ.- αλλά συνιστώνται σε όσους κάνουν αυστηρή διατροφή).

2
Υδατάνθρακες υπάρχουν στα φρούτα και στα προϊόντα αμύλου, όπως είναι τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες και το ψωμί

Η βρώση φυτικών ινών βοηθάει:

  • στην καλή λειτουργία του εντέρου,
  • στη ρύθμιση του βάρους (αυξάνεται η αίσθηση του κορεσμού),
  • τους διαβητικούς,
  • ώστε να μην σχηματιστούν λίθοι στη χολή,
  • ώστε να μειώθούν τα επίπεδα χοληστερίνης καιτριγλυκεριδίων στο αίμα

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην αντιμετώπιση:

  • της διάρροιας,
  • των αιμορροΐδων,
  • των ερεθισμών του εντέρου,
  • των τοξικών συστατικών της τροφής
1
Πρωτεΐνες υπάρχουν στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο βοδινό, χοιρινό, αρνίσιο κρέας, στα πουλερικά, στα ψάρια, στα αυγά, στα όσπρια, στη σόγια και τα παράγωγά της, στους ξηρούς καρπούς, τα σπόρια και στα δημητριακά

 

Ποια είναι η σημασία της πρόσληψης πρωτεΐνών

Οι πρωτεΐνες αποκαθιστούν φθορές των υπαρχόντων ιστών και βοηθούν στη δημιουργία νέου ιστού και μυών, στην άμυνα του οργανισμού και στη σύνθεση ενώσεων που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό.

Σε ποια τρόφιμα υπάρχουν πρωτεΐνες

 

Πρωτεΐνες υπάρχουν στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο βοδινό, χοιρινό, αρνίσιο κρέας, στα πουλερικά, στα ψάρια, στα αυγά (το άσπρο του αυγού), στα όσπρια, στη σόγια και τα παράγωγά της, στους ξηρούς καρπούς, τα σπόρια, στα δημητριακά και σε μερικά λαχανικά και φρούτα (μικρές ποσότητες).