Πολεμικές τέχνες-άρση βαρών: Να ξέρεις τις ανάγκες του σώματός σου

Για να μπορεί να αποδώσει καλύτερα ο αθλητής των πολεμικών τεχνών ή ο αρσιβαρίστας και να πιάσει τόπο η προπόνησή του, είναι απαραίτητο να ακολουθεί συγκεκριμένη υγιεινή διατροφή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του οργανισμού του και του προγράμματος που ακολουθεί.

Για να μην συσσωρεύει λίπος ο οργανισμός του και να έχει τη μυϊκή ανάπτυξη που επιθυμεί και άρα να μην αντιμετωπίζει προβλήματα κούρασης και λοιμώξεων, θα πρέπει να βρίσκει μια ισορροπημένη διατροφή, επιλεγμένη και από πλευράς ποιότητας και ποσότητας, μέσω της οποίας να προσλαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά: υδατάνθρακες (με τα σάκχαρα που περιέχουν αποτελούν την πιο σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό), πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα και νερό.

Μόνο ο κατάλληλος συνδυασμός τροφών, που μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της προπονητικής του καθημερινότητας και στις υποχρεώσεις του σε αγώνες, θα του επιτρέψει να έχει καλύτερη απόδοση κα ασφαλώς υγεία, κι αυτός μπορεί να επιλεγεί παίρνοντας υπόψη την ένταση της σωματικής του δραστηριότητας, τη μυϊκή του ανάπτυξη, το ύψος του αλλά και τους στόχους που βάζει ως αθλητής.

Ας μην ξεχνά όμως, πως είναι απαραίτητο να ακολουθεί αυστηρά το διατροφικό πρόγραμμά του και κυρίως να μην το αλλάζει ξαφνικά, ιδιαίτερα πριν από έναν αγώνα, καθώς ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοσή του.

arsi_barwn2.medium
Τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού (αν κάποιος μετέχει σε αγώνες βαρέων βαρών έχει άλλες ανάγκες μυϊκού ιστού) τις καλύπτει η κατανάλωση υδατανθράκων και λιπών, ενώ για το ίδιο το σώμα και τη δόμησή του είναι απαραίτητες οι πρωτεΐνες

Τις ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού (αν κάποιος μετέχει σε αγώνες βαρέων βαρών έχει άλλες ανάγκες μυϊκού ιστού) τις καλύπτει η κατανάλωση υδατανθράκων και λιπών, ενώ για το ίδιο το σώμα και τη δόμησή του είναι απαραίτητες οι πρωτεΐνες. Η διατροφή, γενικώς, θα πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες (κατά 60%), από λίπος (κατά 30%) και από πρωτεΐνη (κατά 10%).

Όσοι ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες χρειάζονται απλώς παραπάνω πρωτεΐνη.

Οι αθλητές θα πρέπει να γνωρίζουν, πως αν υπερκαταναλώσουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης –που απαιτούνται σε καθημερινή βάση, καθώς σε άλλη περίπτωση ο οργανισμός απορροφά την πρωτεΐνη των μυών, μειώνοντας τον όγκο τους–, αυτές θα γίνουν λίπος ή γλυκόζη, εάν δεν έχουν προσληφθεί αρκετοί υδατάνθρακες.

Στις πολεμικές τέχνες, λόγω του είδους της προπόνησης, χρειάζεται λίπος ο οργανισμός, αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει ο αθλητής να αυξήσει την κατανάλωση τροφίμων που το περιέχουν. Αρκεί να παίρνει τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που του χρειάζονται, καθώς οι πιο πολλές τροφές περιέχουν και λίπος.

Γενικά, σύμφωνα με τον Κρίστοφ Ντελπ (περιοδικό «Μονοπάτι για τις Πολεμικές Τέχνες»), για τους αθλητές των πολεμικών τεχνών προτείνονται: 55% υδατάνθρακες, 12-18% πρωτεΐνη και 27-33% λίπος. Στοιχεία που αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων.

HOLISTIC FITNESS TEAM