Ο θεός των μικρών πραγμάτων

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η επιμονή μας στην αλλαγή συμπεριφοράς έχει συγκεκριμένο αντικείμενο: τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θα μπορούσαν να λυθούν με μια μικρή αναθεώρηση της νοοτροπίας μας.

Τι ακριβώς μας δίνει ώθηση –ενέργεια δηλαδή– ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε με άνεση στις ανάγκες της ημέρας;

Πέρα από την καλή διατροφή, την καθημερινή άσκηση και την καλή ψυχολογία, ο ύπνος, που αποτελεί έκφραση και εκδήλωση μιας υγιούς διαβίωσης, παίζει καθοριστικό ρόλο.

Αν ξυπνάμε κουρασμένοι ή αν νυστάζουμε στη διάρκεια της ημέρας, το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε κοιμηθεί καλά.

«Μα πώς;», θα μπορούσαμε να αναρωτηθούμε, αφού έχουμε το πρόγραμμά μας και το εφαρμόζουμε ανελιπώς;

sleep
Τις περισσότερες φορές έχουμε λάθος αντίληψη για την αϋπνία

Ο κακός ύπνος είναι ένδειξη λάθους λειτουργίας, δηλαδή λάθους επιλογών.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον ύπνο σας ή να τον κάνουμε πιο ποιοτικό;

Σύμφωνα με τον Γιούργκεν Τσούλεϊ, ερευνητή ύπνου στο Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας «το πρόβλημα εντοπίζεται, τις περισσότερες φορές, στη λάθος αντίληψη που έχουμε για την αϋπνία».

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε, για να τον αντιμετωπίσουμε;

krasi2
Ένα ποτηράκι κρασί και η απαλή μουσική είναι απολύτως χαλαρωτικά

Μικρές- έξυπνες συμβουλές ύπνου

Καλό θα ήταν να μας γίνει συνήθεια…

Όταν ξαπλώνουμε στο κρεβάτι, επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολο να σβήσουμε μονοκονδυλιά τις σκέψεις μας και όσα μας απασχολούν, να κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό των θετικών πλευρών της ημέρας, υπολογίζοντας και τις πιο απλές, συνηθισμένες κινήσεις: Έναν καφέ που ήπιαμε με κάποιο συνεργάτη ή φίλο, μια ματιά γεμάτη ενδιαφέρον από μια γυναίκα ή άνδρα που μας άρεσε, μια σύντομη, αλλά ουσιαστική συζήτηση, μια βόλτα στο κέντρο της πόλης… Ξαφνικά, μαγικά, ενώ στην αρχή μας φαίνεται παράδοξο να μπορούμε καθημερινά να θυμηθούμε ωραίες στιγμές, αυτές πολλαπλασιάζονται όταν τις μνημονεύουμε. Είπαμε, δεν μιλάμε για μεγάλα γεγονότα που μπορούμε να ζήσουμε και να μας επηρεάσουν ή να μας συγκλονίσουν. Μιλάμε για τις υπέροχες, στην πραγματικότητα, μικρές στιγμές. Ο θεός των μικρών πραγμάτων, που έλεγε και η Ινδή συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι.

zesto-mpanio
Ένα καυτό μπάνιο πριν τον ύπνο και το ζέσταμα του σώματος κάτω από τις κουβέρτες μετά είναι ό,τι πρέπει για έναν καλό ύπνο

Τα μικρά μυστικά του καλού ύπνου

    • Να μην τρώμε πριν κοιμηθούμε (καλό θα ήταν να τρώμε δύο ώρες πριν)
    • Να τρώμε κάτι ελαφρύ
    • Να μην καπνίζουμε ή να μην πίνουμε καφέ που διεγείρουν τον οργανισμό
    • Να πίνουμε να ποτηράκι κρασί ακούγοντας απαλή μουσική (μπαλάντα, τζαζ κ.λπ.)

Να κάνουμε ένα καυτό μπάνιο

Πριν τον ύπνο συνιστάται το ζεστό γάλα με μέλι ή βαλεριάνα.

Ας εντοπίσουμε οτιδήποτε μας προκαλεί ένταση και ας το απομονώσουμε: ας χαμηλώσουμε τα φώτα, ας μειώσουμε τους θορύβους. Η χαλάρωση αποτελεί το Α και το Ω, το προοίμιο ενός καλού ύπνου.

sleeping-beauty
Ας απομονώσουμε τις πηγές έντασης

Ας φροντίσουμε όμως και τον χώρο που κοιμώμαστε: Το στρώμα, τη θερμοκρασία του δωματίου (ας μην είναι ζεστό το δωμάτιο αλλά δροσερό), ακόμη και τα χρώματά του.