Νέα χρονιά με ρεαλιστικούς στόχους

Η αλλαγή του χρόνου, πέρα από τον απολογισμό όλων όσων πετύχαμε ή όλων αυτών που πράξαμε, αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για ανασύνταξη, νέες σκέψεις και σωστό… προγραμματισμό.

Υιοθετώντας τη φράση “ένα βήμα τη φορά”, μπορούμε να βάλουμε στόχους για τη νέα χρονιά και να τους εκπληρώσουμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι μεγάλες και φιλόδοξες προσπάθειες αν και μας κινητοποιούν και μας συναρπάζουν, τουλάχιστον στην αρχική τους φάση, ενδέχεται να αποδειχθούν μπούμερανγκ, καθώς προϋποθέτουν επιμονή αλλά και κάποια τύχη. Οι μικρές απλές και ελεγχόμενες όμως κινήσεις περιορίζουν το ρίσκο και πολύ δύσκολα αποτυγχάνουν. Με αυτόν τον τρόπο οπλιζόμαστε με τη χαρά της επιτυχίας και ανεβάζουμε τον πήχη, από λίγο κάθε φορά, πετυχαίνοντας μακροπρόθεσμα τελικά αυτό που θέλαμε εξαρχής, αλλά δεν είχαμε τον τρόπο να το κάνουμε.

Όμως, επειδή η επιβράβευση αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης ανάγκης, καλό είναι κάθε φορά που επιτυγχάνουμε κάτι καλό να κάνουμε κάποιο δώρο στον εαυτό μας. ΄Ενα, ασήμαντο ίσως δώρο, που θα επιβεβαιώνει όμως πως φροντίζουμε τον εαυτό μας, πως του λέμε “μπράβο” για ό,τι πετυχαίνει.

Για να επιτύχουμε πράγματα όμως, είναι καλό και χρήσιμο να επαναλάβουμε ό,τι κάναμε στην εφηβεία μας: να αρχίσουμε να κρατάμε και πάλι ημερολόγιο.

Σε αυτό μπορούμε, εκτός από τους στόχους που βάζουμε και τα βήματα που κάνουμε, να καταγράφουμε και τα συναισθήματά μας. Ό,τι νιώθουμε ώστε να μπορούμε μετά από κάποιο καιρό να τα ξαναβλέπουμε και να επανεκτιμούμε όλα όσα κάναμε και τον τρόπο που τα κάναμε.

Μην νομίσετε πως η ζωή απαιτεί σύνθετες σκέψεις και πράξεις. Όλα μπορεί να γίνουν απλά, αρκεί εμείς να το αποφασίσουμε.