Μπρόκολο και λάχανο όπλα εναντίον του καρκίνου

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι ουσίες που ονομάζονται ‘ισοθειοκυανιδίνες’ μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα σε πειραματόζωα, αλλά υπήρχαν λιγοστά στοιχεία για αυτή την ευεργετική επίδραση στους ανθρώπους. Μία μεγάλη έρευνα όμως που έγινε στην Κίνα και ανακοινώθηκε στο έγκυρο αγγλικό ιατρικό περιοδικό Lancet (τεύχος 356), δίνει ενθαρρυντικά δεδομένα στην όλη μελέτη. Η έρευνα λοιπόν αυτή μελέτησε ούτε λίγο ούτε πολύ 18,244 Κινέζους άνδρες, για ένα διάστημα από 7.5 χρόνια το ελάχιστο, έως και 11 χρόνια το μέγιστο. Είναι γνωστό ότι η διατροφή στην Κίνα είναι πολύ πλούσια σε λαχανικά, ειδικά σε λάχανο και μπρόκολο, που είναι εξαιρετικά πλούσιες πηγές των ισοθειοκυανιδινών.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους 232 άνδρες που τελικά ανέπτυξαν στη διάρκεια της έρευνας καρκίνο του πνεύμονα και τους συνέκριναν με 710 άλλους άνδρες οι οποίοι δεν παρουσίασαν πρόβλημα. Η μελέτη μάλιστα πήρε υπόψη της και τις γενικότερες συνθήκες ζωής καθώς και τις συνήθειες καπνίσματος έτσι ώστε τα δύο γκρούπ των ανθρώπων (ασθενείς και υγιείς) να έχουν ακριβώς τις ίδιες παραμέτρους.

Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι η συγκέντρωση των ισοθειοκυανιδών στα ούρα των ανθρώπων που τελικά δεν αρρώστησαν ήταν στατιστικά πολύ υψηλότερη σε σχέση με την περιεκτικότητα των ούρων των καρκινοπαθών.

Το συμπέρασμα λοιπόν της έρευνας αυτής ήταν ότι η αυξημένη παρουσία ισοθειοκυανιδών στα ούρα (άρα και η μεγαλύτερη κυκλοφορία τους στον οργανισμό του ανθρώπου) σχετίζεται άμεσα με τη μείωση του κινδύνου για προσβολή από καρκίνο του πνεύμονα.

Βέβαια, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα καθώς η έρευνα θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους πληθυσμούς, αλλά το κατ`αρχήν μήνυμα προς όλους είναι σαφές: Θα πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση λαχανικών γενικά και ειδικά να προσθέτουμε εάν είναι δυνατόν σχεδόν σε καθημερινή βάση στο τραπέζι μας λάχανο, μπρόκολο αλλά και τους κοντινούς τους συγγενείς, όπως το κουνουπίδι.

Πηγή: http://www.care.gr

Leave a Reply