Μικρές πρακτικές ασκήσεις για το γραφείο

Η καθιστική εργασία μπορεί να θεωρείται μια πολύ πιο ξεκούραστη απασχόληση από κάποιες χειρονακτικές, ωστόσο κρύβει πολλές παγίδες όσο αναφορά την υγεία του σώματός μας. Οι ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, «παγιδευμένοι» στην καρέκλα του γραφείου, μπορούν να προκαλέσουν διάφορα σοβαρά (εκνευριστικά) προβλήματα, όπως αυχενικό σύνδρομο, τενοντίτιδα, σκολίωση,  σοβαρές μυοσκελετικές κακώσεις, αρθρίτιδα, πόνους σε όλα τα σημεία του σώματος και πολλά άλλα…

Αυτό συμβαίνει λόγω της ανεπαρκούς αιμάτωσης διαφόρων σημείων του σώματός μας, εξαιτίας της κακής στάσης του στην καρέκλα.

Η έλλειψη χρόνου, τα ωράρια και η κούραση της καθημερινότητας δεν επιτρέπουν στους περισσότερους εργαζόμενους να επισκεφτούν κάποιο γυμναστήριο ή απλά να γυμναστούν, ώστε να «ισορροπήσουν» τη ζημιά που προκαλεί η καθιστική εργασία.

Ωστόσο, υπάρχουν μικρές και «έξυπνες» ασκήσεις, που μπορεί να γίνουν εύκολα στο γραφείο, που ανακουφίζουν από το «πιάσιμο» και τους ενοχλητικούς πόνους.

women in the office with back pain
Οι ατελείωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή, «παγιδευμένοι» στην καρέκλα του γραφείου, μπορούν να προκαλέσουν πολλά μυοσκελετικά προβλήματα…

Όταν καθόμαστε στο γραφείο, τα πόδια, όσες φορές και να τα μετακινήσουμε, “πιάνονται”. Ένας απλός τρόπος να τα «ανακουφίσουμε», είναι, όπως καθόμαστε στην καρέκλα, να φέρουμε τον αριστερό αστράγαλο πάνω στο δεξί γόνατο και να κάνουμε 20 κύκλους – με το πόδι προς τη μία κατεύθυνση και μετά προς την αντίθετη.

Μέση: Η μέση είναι ένα πολύ ευαίσθητη. Δέκα πλάγιες κάμψεις του κορμού δεξιά και αριστερά από όρθια θέση με τα χέρια στη μέση, θα βοηθήσουν αρκετά.

Αυχένας: Με χαλαρό ρυθμό λυγίζουμε αργά το κεφάλι μας μπρος και πίσω και μετά προς κάθε πλευρά κοιτάζοντας δεξιά και αριστερά.

Ώμοι: Η περιστροφή των ώμων περίπου δέκα φορές μπροστά και πίσω, θα απελευθερώσουν όλη την ένταση που συσσωρεύουν.

Χέρια: Μια πολύ εύκολη διάταση είναι να τεντώσουμε το ένα χέρι μας μπροστά, με τα δάχτυλα κλειστά και προς τα πάνω και με το άλλο χέρι να τραβήξουμε τα δάχτυλα προς τα πίσω, για περίπου 30 δευτερόλεπτα.

Πλάτη: Οι πόνοι στην πλάτη αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε γραφεία. Ωστόσο, η παρακάτω άσκηση μπορεί να βοηθήσει αρκετά…

Φέρνουμε τα χέρια μπροστά τεντωμένα και κυρτώνουμε όσο μπορούμε μέχρι το πηγούνι μας να αγγίξει το στήθος. Μετά, σφίγγοντας τους μύες της πλάτης, επανερχόμαστε στην αρχική θέση, βγάζοντας έξω το στήθος, εκπνέοντας και φέρνοντας πίσω τους ώμους. Κάνουμε τρία σετ με 15 επαναλήψεις.

Τέλος, είναι καλό όση δουλειά και να έχετε, να κάνετε συχνά μικρά διαλλείματα. Ξεκουράστε τα μάτια σας, περπατήστε, ξεχάστε για λίγο το φόρτο εργασίας και αναπνεύστε.

Όση δουλειά και να κάνουμε αύριο θα μας περιμένει άλλη τόση. Η υγεία όμως, μερικές φορές, δεν είναι τόσο υπομονετική…

HOLISTIC FITNESS TEAM