Καρδιαγγειακά νοσήματα και κοιλιακή παχυσαρκία

Οι αποθήκες λίπους, ιδιαίτερα στην κοιλιακή χώρα, αποτελούν ένα από τα πρώτα ορατά σημάδια, πως βαδίζουμε επικίνδυνα μονοπάτια για την υγεία μας. Ο κίνδυνος για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων ελλοχεύει.

Άλλωστε, όπως επισημαίνεται και από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, η κοιλίτσα, η οποία δεν δημιουργείται μέσα σε μια νύχτα, αποτελεί την… κορυφή μόνο του παγόβουνου.

Καλό είναι, λοιπόν, την κοιλίτσα να τη δούμε όχι ως φυσιολογική συνέπεια της ηλικίας αλλά ως σημάδι κινδύνου. Καλό είναι, λοιπόν, να καταφύγουμε σε έναν γιατρό, για να διαπιστώσουμε εάν πάσχουμε από μεταβολικό σύνδρομο ή όχι.

Με τον όρο αυτόν περιγράφεται το σύνολο των παραμέτρων, δηλαδή το σάκχαρο, η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη περίμετρος της κοιλιακής χώρας (πάνω από 102 εκ. για τους άνδρες και από 88 εκ. για τις γυναίκες) και τα μειωμένα επίπεδα καλής χοληστερόλης, που σηματοδοτούν και την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης εμφράγματος ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τρεις από τις παραπάνω παραμέτρους αρκούν για να διαγνωσθεί κάποιος με μεταβολικό σύνδρομο, ενώ είναι προφανές ότι όσο περισσότερες είναι οι παράμετροι και όσο πιο υψηλές οι τιμές τους τόσο πιο μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη παρουσιάζεται αυξημένη προδιάθεση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε παχύσαρκες γυναίκες, που ταυτόχρονα παρουσιάζουν ιστορικό διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη, ενώ έχει διαπιστωθεί αυξημένος κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου ακόμη και σε νεαρές ηλικίες.

1
Οι αποθήκες λίπους στην κοιλιακή χώρα αποτελούν σημάδι ότι κινδυνεύουμε από καρδιαγγειακά νοσήματα

Η ύπαρξη χοληστερόλης στο αίμα, σημαίνει χοληστερίνη και αδυναμία του οργανισμού να την ελέγξει. Και ο οργανισμός δεν μπορεί να την ελέγξει εξαιτίας της κακής διατροφής, των ζωικών λιπών, του αυξημένου βάρους και της έλλειψης άσκησης.

Το λίπος που περισσεύει αποθηκεύεται στην κοιλιά ή κάτω από το δέρμα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Όμως, περισσευούμενο λίπος και χοληστερίνη αποθηκεύονται και στα αγγεία (αρτηριοσκλήρυνση) και μέσα στα όργανα π.χ. λιπώδης εκφύλιση ήπατος). Το λίπος που συσσωρεύεται μεταξύ των σπλάχνων, περισσότερο από το υποδόριο λίπος της κοιλιάς ή των γλουτών, επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια).

Η αύξηση της περιμέτρου της κοιλιάς όμως συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον διαβήτη τύπου 2, καθώς και με τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Η καλή λειτουργία του οργανισμού επιτρέπει τη ρύθμιση των τιμών της χοληστερίνης αλλά και της εισόδου ή απομάκρυνσής τους από την κυκλοφορία του αίματος. Μη ρύθμιση σημαίνει παθολογικές τιμές της χοληστερίνης. Υψηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) και χαμηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας.

Για να προστατευτούμε από τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η  ελάττωση του σωματικού βάρους κατά 5% μειώνει το ενδοκοιλιακό λίπος κατά 30%, βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνει την αρτηριακή πίεση και την κακή χοληστερόλη στο αίμα και αυξάνει τα επίπεδα της καλής.

Συνοπτικά, για να αντιμετωπιστεί η κοιλιακή παχυσαρκία που οδηγεί στην εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, απαιτείται αλλαγή του τρόπου ζωής με ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή και άσκηση.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

– Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Schargrodsky H, Rozlosnik J, Ciruzzi M, et al. Body weight and nonfatal myocardial infarction in a case-control study from Argentina

– cardiovascular disease: a 26-year follow-up of participants in the Framingham Heart Study

HOLISTIC FITNESS TEAM