Επιλέξτε το σωστό άθλημα για το παιδί σας…

Τα παιδιά σήμερα δεν έχουν ελεύθερο χρόνο. Από πολύ μικρή ηλικία ακολουθούν ένα πολύ επιβαρυμένο πρόγραμμα ζωής, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χαρούν αυτό που είναι…

Σχολείο, φροντιστήρια, ξένες γλώσσες τους “τρώνε” πάρα πολύ χρόνο, γεμίζοντας ασφυκτικά την καθημερινότητά τους.

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, ένα παιδί έχει την ανάγκη να διοχετεύσει την ενέργειά του σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Επιθυμεί, είναι αναγκαίο, να ξεφύγει από την ανία των επαναλήψεων, να εκτονωθεί και να διασκεδάσει. Και τι καλύτερο από τον αθλητισμό;

Τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί ο αθλητισμός είναι λίγο πολύ γνωστά: γυμνάζει σώμα και πνεύμα, μειώνει το άγχος και το στρες, θωρακίζει την υγεία, διδάσκει την ομαδική προσπάθεια.

Συχνά, όμως, οι γονείς επιλέγουν το λάθος άθλημα για το παιδί τους είτε από άγνοια είτε από δικές τους προσωπικές φιλοδοξίες.

thumbnail
Ανακαλύψτε στο παιδί σας τι αρέσει: να δουλεύει μόνο του ή προτιμά την ομαδική προσπάθεια; Μόνο έτσι θα μπορέσετε να επιλέξετε γι’ αυτό ένα ατομικό ή ένα ομαδικό άθλημα

Η επιλογή του κατάλληλου αθλήματος για ένα παιδί, μπορεί να μοιάζει εύκολη υπόθεση αλλά δεν είναι.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει το άθλημα που θα επιλέξει ένας γονιός να αρέσει στο παιδί και να μπορεί να το διασκεδάσει. Άλλωστε, μιλάμε για μια εξωσχολική δραστηριότητα που έχει σκοπό να εκτονωθεί το σώμα και να αποφορτίσει το μυαλό από την καθημερινή πίεση.

Παρατηρήστε την κλίση του παιδιού… Όλα τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία «προδίδουν» διάφορα ταλέντα μέσα από απλές, μικρές καθημερινές κινήσεις είτε μέσα από παιχνίδια με φίλους ή διάφορες προσωπικές ασχολίες. Το ύψος του, η δύναμή του, η ελαστικότητά του θα σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε το αντίστοιχο άθλημα που του ταιριάζει.

Η επιλογή του αθλήματος θα πρέπει να γίνεται και με βάση το σωματότυπό του παιδιού, καθώς υπάρχουν διάφορα αθλήματα που απαιτούν ιδιαίτερα σωματικά χαρακτηριστικά, που να μην ταιριάζουν σε όλα τα παιδιά. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος που κάνουν οι γονείς, με αποτέλεσμα αυτό να μην τα καταφέρνει και να πληγώνεται συναισθηματικά.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι να καταλάβετε αν στο παιδί σας αρέσει να δουλεύει μόνο του ή προτιμά την ομαδική προσπάθεια. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε είτε ένα ατομικό άθλημα, για παράδειγμα κολύμβηση ή ένα ομαδικό για παράδειγμα ποδόσφαιρο.

Επίσης, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις της περιοχής σας. Επειδή ο χρόνος ενός παιδιού αλλά και ο δικός σας είναι πολύ περιορισμένος, καλό θα ήταν η τοποθεσία του αθλήματος να βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας και για να μην τρώτε τον χρόνο σας στους δρόμους, αλλά και για να υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια από τη πλευρά του παιδιού.

Αν πάλι το παιδί σας δεν είναι «φτιαγμένο» να ακολουθήσει κάποιο άθλημα, μην στενοχωριέστε! Δραστηριότητες όπως ο χορός, η εκμάθηση κάποιου μουσικού οργάνου, η ζωγραφική και διάφορα άλλα θα μορφώσουν, θα χαλαρώσουν και θα ενισχύσουν τη μάχη του στη ζωή.