Επέστρεψε μια πανάρχαια “υπερτροφή”

Μια “υπέρ-τροφή” έρχεται από το παρελθόν με τη διάθεση να εμπλουτίσει τη διατροφή μας. Πρόκειται για τη Ζέα, ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά και ένα από τα πιο βασικά συστατικά στην καθημερινή διατροφή των αρχαίων Ελλήνων.

Οι ιστορικές αναφορές σχετικά με τη Ζέα είναι αμέτρητες. Ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Γαληνός και πολλοί άλλοι είχαν αναφερθεί στις ευεργετικές ιδιότητες του καταπληκτικού αυτού δημητριακού. Λέγεται δε πως και ο Μ. Αλέξανδρος παρότρυνε τους στρατιώτες του να τρώνε ψωμί φτιαγμένο από το συγκεκριμένο συστατικό.

Δυστυχώς, για κάποιο περίεργο τρόπο, η Ζέα εξαφανίστηκε από τις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Ζέα μπορεί να γίνει ευεργετική για πολλές περιπτώσεις ασθενειών και πρόληψης.

  • Μειώνει τη χοληστερόλη
  • Λειτουργεί προληπτικά στις καρδιαγγειακές πα­θήσεις
  • Λειτουργεί προληπτικά στον διαβήτη
  • Επηρεάζει θετικά την εμμηνόπαυση
  • Συμβάλλει στην υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • Στην απώλεια βάρους
  • Στην πρόληψη του καρκίνου 
  • Καταστέλλει τις χρόνιες φλεγμονές 
ΖΕΑ
Η Ζέα απέναντι σε πολλές ασθένειες δρα προληπτικά

 

Τη διατροφική αξία της Ζέας δεν μπορεί κάνεις να την αμφισβητήσει. Όπως προδίδει και το όνομά της, “ζείδωρος” (αυτός δηλαδή που δωρίζει ζωή), θεωρείται εδώ και αιώνες το δώρο των Θεών στον άνθρωπο.

Είναι μια τροφή αρκετά πλούσια σε πρωτεΐνες, που φθάνουν σε επίπεδα 13-20%, που αποτελούνται από το σύνολο των απαραίτητων αμινοξέων. Η λυσίνη δε που περιέχει, έχει την ιδιότητα να κάνει όλα τα ζυμαρικά που παρασκευάζονται με τη Zέα πάρα πολύ εύπεπτα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C , αλλά και βιταμίνες Α και Β, ενώ περιέχει ελάχιστη γλουτένη.

Περιέχει επίσης σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο, ενώ έχει τις ίδιες θερμίδες με τις υπόλοιπες ποικιλίες σιταριού.

Βάλτε λοιπόν κι εσείς τη Ζέα στη διατροφή σας. Άλλωστε, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι στο θέμα της διατροφής κάτι ήξεραν παραπάνω.

Holistic Fitness Team